Sam Vance-Law – Homotopia
Door op 12 maart 2018

Artiest: Sam Vance-Law
Album_title: Homotopia
Genre: sinngersongwriter,pop, modern klassiek
Release_date: 03/02/2018
Label: Caroline International
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3804639
Homotopia Sam Vance-Law
3.5
3.5

Sam Vance-Law verhuist nog tijdens zijn kinderjaren vanuit Canada naar Oxford  waar hij met zijn ouders in het academische milieu beland.  Zijn vioolcapaciteiten worden geperfectioneerd in het  new College Choir en zijn interesse voor muziek aangescherpt, ondertussen wordt hij met  zijnontluikende homoseksualiteit geconfronteerd.

Vance-Law keert terug met zijn familie naar Canada op zijn zestiende, tijdens  zijn studies Engelse literatuur ontdekt hij zijn schrijverstalent  en in zijn universiteitsjaren komt hij in contact met de muzikantenwereld.Op zijn drieëntwintigste keert hij terug naar Europa via Parijs belandt hij in Berlijn waar hij nog steeds verblijft. In de hippe, tolerante sfeer van zijn nieuwe thuishaven en tijdens trips naar de Baltische Zee in de kust in Noordelijk Duitsland welt de inspiratie op, zo komen zijn eerste songs tot stand.

Die vind je nu terug op Homotopia,  in tien songs  beschrijft  Vance-Law  vanuit zijn eigen standpunt gebeurtenissen waarmee hij geconfronteerd wordt. Onthullingen over lust , liefde, baby’s, mishandeling … komen aan bod in fraai geïnstrumenteerde en vernuftig opgebouwde muzikale snapshots.  Die komen tot stand met hulp van componist Erik Sunbring en producer Konstantin Groppe, in Berlijnse scène bekend als Get Well Soon.

Van verstilde, in een haast pastorale sfeer gehulde kamermuziek in Wanted Too gaat het naar Let’s Get Married waarin koor en orgel  de achtergrond vormen voor een verhaal over de onweerstaanbare drang om zich te settelen na een eerste ontmoeting. In Prettyboy wordt de spanning enigszins opgedreven met het contrast tussen op een stevig basbeat rockende en meer intimistische, gelaagde vocale passages. Ook Narcissius pendelt van pop naar klassiek geïnspireerde piano intermezzo’s.

Na het op symfonische leest geschoeide Sta. Rap verhaalt Isle Of Man de heimelijke homoseksuele verlangens van een gelukkig gehuwde man met fraai strijkerswerk en koperblazers.  Sam Vance-Law neemt stijlvol afscheid met het in die klassieke structuur Bye Bye Baby. Homotopia is een onthullend werkstuk dat  de belevenissen van een zelfbewuste homo in de hedendaagse wereld verhaalt in een wonderlijke, klassiek geïnspireerde soundtrack .De geraffineerde uitwerking wijkt fel van de gebruikelijke, minder genuanceerde benadering van de homo thematiek.

Tracklisting Homotopia:

  1. Wanted To
  2. Let’s Get Married
  3. Prettyboy
  4. Narcissus 2.0
  5. Stat. Rap
  6. Isle Of Man
  7. Gayby
  8. Faggot
  9. I Think We Should Take It Fast
  10. Bye Bye Baby

Written in Music Nieuwsbrief