Roza Parks – Sound Of A City
Door op 31 maart 2017

Band: Roza Parks
Album_title: Sound Of A City
Genre: Alternative
Label: Roza Parks
Sound Of A City Roza Parks

‘Ian Curtis die PJ Harvey op het schoolbal binnen doet terwijl Foals aan de slag is met een cover van DAF’. Zo, we hebben uw aandacht. Met Sound Of A City schopt de Vlaams Limburgse bende Roza Parks weer wild om zich heen. Postpunk, new wave, shoegaze en drone vormen de kiemen van de nieuwe EP.

Als vanouds is het ronduit prachtige artwork (courtesy of Steebz Khuan – http://www.khuan-kron.com)) een schot in de roos. Maar ook muzikaal klopt het plaatje. Roza Parks heeft sinds het verschijnen van het debuut niet stil gezeten en geeft met deze nieuwe 12″ vinyl-EP een lokkertje voor nieuw werk dat er zit aan te komen.

De erg vitale opener Markers knalt heerlijk uit de boxen en bewijst dat de groep nog steeds een feestje kan bouwen. Dat de groep bestaande uit gitarist Dennis Boonen, drummer Joris Thys, bassist Bart Vliegen en zanger – gitarist Roel Vanbuel een beetje leentjebuur speelt bij de sound van Arcade Fire, The Cure en Editors pleit eigenlijk enkel in hun voordeel, want ze doen er hun erg eigenzinnige ding mee. Strak rockend weet Roza Parks hoe ze een publiek kan inpakken.

En ook de vuige, donkere en vuile titeltrack Sound Of A City met licht ontsporende gitaarwerk mag er wezen. We horen er Joy Division-achtige echo’s in. Zo wordt duidelijk dat Roza Parks naar de grote voorbeelden luistert, maar die omzet naar een eigen set vol materiaal waarmee concert- en festivalzalen allerhande wel weg mee weten. Frontman Vanbuel schreeuwt vol punky drift de onzin van het dagelijkse leven uit. Overigens wie wat creatief aan de slag gaat met de hoes weet dat het deze bende menens is met hun kritiek op het consumentisme.

Twee stevige rockers die aangevuld worden met enkele remixen. Gorio krijgt de eer om de opener te herwerken en zo een brug te slaan naar de wereld van de dance. Best een geslaagde remix die het eerst moet hebben van weirde, zwaar gemanipuleerde sounds en beats die gaandeweg zodanig de overhand krijgen dat het lijkt alsof echt alles kapot moet. Toch blijft het nummer al bij al stevig overeind.

En als kers op de taart is er de Ralpheus Mojo Fire Mix van Veelpleger, een nummer uit het door Mario Goossens (Triggerfinger) geproduceerde debuut Eleven Is Nine. Die zoekt meer het terrein op waarin Daft Punkachtige dance en creepy rock met elkaar versmelten. “I’m gonna set the girls on fire/We’re gonna set the girls on fire”, zo wordt ons bezworen. Het ideale materiaal om een feestje mee op te luisteren.

Het door Mario Goossens en Jannes Van Rossom geproduceerde Sound Of A City is een heerlijke en erg geslaagde EP vol wavepret en dat horen we maar al te graag. Benieuwd wat de volgende stap is van Roza Parks, een groep die ongetwijfeld een plekje op de vele zomerfestivals verdient !

Tracklisting Sound Of A City EP:

  1. Markers
  2. Sound Of A City
  3. Markers (Gorio remix)
  4. Veelpleger (Ralpheus Mojo Fire Mix)