Roald van Oosten – A Stir Is In The Air
Door op 23 april 2017

Artiest: Roald van Oosten
Album_title: Stir Is In The Air
Genre: alternative, indie
Release_date: 04/14/2017
Label: V2
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3606038
Stir Is In The Air Roald van Oosten
4
4

Een jaar geleden nog bracht Roald van Oosten Oh Dark Hundred uit, een album vol eigenzinnige popsferen dat aangaf dat de ex-frontman van Caesar interessante wegen aan het bewandelen was. Zijn muzikale palet liep en loopt nog steeds uiteen van indringende, originele pop tot wat duistere theatrale sfeerstukken. De nieuwe plaat, A Stir Is In The Air, met daarop vier songs die tekstueel putten uit werken van Edgar Allan Poe, is daar geen uitzondering op.

Gewapend met een fijn instrumentarium, dat ook cello, trombone en melodica omvat, laat Van Oosten op dit nieuwe album horen bepaald niet om inspiratie verlegen te zitten. De plaat zit vol even opvallende als pakkende songs die overduidelijk de handtekening van Van Oosten dragen. Inderdaad, sfeer en dramatiek uit theater, film en literatuur kleuren deze dwarse popsongs (een blik op de tracklist zegt genoeg). En over het algemeen komen ze net even makkelijker binnen en beklijven ze net iets meer dan op voorganger Oh Dark Hundrerd, die toch ook al de moeite waard was.

Al op opener A Stir Is In The Air wordt duidelijk dat Van Oosten een eigenzinnig geluid nastreeft: trombone, huppelende piano en cello kleuren dit leuke, licht stampende nummer. I Don’t Know What I Was Waiting For is een heerlijk meeslepende song waarin piano en cello voor veel sfeer zorgen. The Haunted Palace is speelser en poppier. De tekst komt van een gedicht van Poe. Zoals gezegd, dat geldt voor meer songs, waaronder het jachtige A Dream Within A Dream, met een glansrol voor de cello.

Van Oosten en band weten regelmatig in het hart te treffen zonder te zwaar op de hand te worden. Een track als Horror Story / Animal (met zang van Asta Kat) is een mooi voorbeeld: ontwapenend, kwetsbaar, fantasievol en creatief. Eldorado klinkt bij vlagen als een soort fanfare met claxons. In Nederland hoorden we dergelijke beeldende, frivole en creatieve muziek soms bij bands als de Nits of MAM. Over het algemeen gaat Van Oosten echter voor een donkerder en indringender geluid, dat bleek als op Oh Dark Hundred.

Soms heeft Van Oosten weinig woorden nodig. Murder Is On is een tijdloze, filmische (bijna-)instrumental die niet zou misstaan bij een Europese film noir of een werk van Tim Burton. Het is karakteristiek voor deze even amusante, avontuurlijke als indringende en stemmige plaat.

Tracklisting A Stir Is In The Air:

  1. A Stir Is In The Air
  2. I Don’t Know What I Was Waiting For
  3. The Haunted Palace
  4. Horror Story / Animal
  5. Someday It’s Gonna Turn Around
  6. Eldorado
  7. The Dark Poet Is Riding Again
  8. A Dream Within A Dream
  9. Murder Is On
  10. The Wild Lake

Written in Music Nieuwsbrief