Ron Gallo – Heavy Meta
Door op 07 februari 2017

Artiest: Ron Gallo
Album_title: Heavy Meta
Genre: Rootsrock, garage punk
Release_date: 02/03/2017
Label: New West Records
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3633235
Heavy Meta Ron Gallo
3.5
3.5

Toy  Soldiers het van een duo met Ron Gallo en drummer Dom Billett naar twaalfkoppige band evoluerende en vervolgens tot  een meer gebruikelijk rockformaat gereduceerd combo was de muzikale speeltuin van Ron Gallo waarin hij naar hartenlust experimenteert . Glam- en rootsrock   werden met muzikale elementen van de muziek uit het Diepe Zuiden gelardeerd.  Na acht jaar kiest Gallo resoluut voor het solopad en onlangs verruilt hij zijn oorspronkelijke thuishaven Philadelphia voor Nashville.

“All of the punks are domesticated, all of the freaks have gone to bed, all of the pioneers are saved for information tech or wrinkled & dead”  zo begint de afsluiter van Heavy Meta. ‘Heavy’ is het ongetwijfeld, de tweede soloplaat wordt gedomineerd door een compromisloos  statement .De punker met het flamboyante afro kapsel haalt stevig uit met nerveuze rudimentaire riffs die niet zelden in een chaotische ontknoping van fuzz en chaos ontaarden.

Gallo heeft het als individualist moeilijk met huidige gang van zaken die en verwerkt zijn frustratie in bijzonder strijdbaar catchy hypnotisch songwerk dat bij momenten aan The Cramps herrinnert. Het op potige backbeat voort denderend  Young Lady, You’re Scared Me wordt op de hielen gezeten door Put The Kids To Bet. Het in psychidelia gedrenkte Kill The Medecine is een vlammende aanklacht  tegen het gezondheidsbeleid van Amerika. Why Do You Have Kids?, een schrijnende relaas van kinderen die opgroeien in een uitzichtloze situatie waar verwaarlozing en mishandeling schering en inslag zijn. Toestanden die helaas  telkens naar de volgende generatie wordt doorgegeven.

Gallo ontziet zichzelf niet, Poor Traits of the Artist belicht de innerlijke tweestrijd van een muzikant die moet kiezen tussen goedkoop instant succes of onvoorwaardelijke trouw aan de idealen. Een lang uitgesponnen epos Black Market Eyes evolueert van intimistische melodische passages naar rauwe, door gitaarnoise beheerste momenten die evenmin in Started A War ontbreken. In  Don’t Mind The Lion creëert Gallo een wat lusteloze sfeer die fel contrasteert  met het energieke combattieve repertoire.  Een onverholen wake-up call, geen overbodige luxe  in helse, onzekere tijden.

Tracklisting Heavy Meta:

 1. Young Lady, You Scearing Me
 2. Put The Kids To Bed
 3. Kill The Medicine Man
 4. Poor Traits Of The Artist
 5. Why Do You Have Kids?
 6. Please Yourself
 7. Black Market Eyes
 8. Can’t Stand You
 9. Started A War
 10. Don’t Mind The Lion
 11. Al The Punks Are Domesticated