Rocket From The Tombs – Black Record
Door op 04 januari 2016

Band: Rocket From The Tombs
Album_title: Black Record
Genre: punk, alternative
Release_date: 11/13/2015
Label: Fire Records
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3461801
Black Record Rocket From The Tombs
3.5
3.5

Rocket From The Tombs (RFTB) was alles bij elkaar nog geen jaar actief midden jaren zeventig. Toch bereikte de protopunkband uit Cleveland een welhaast mythische status. Dat was vooral te danken aan drie dingen: de chaotische optredens van de band, de aandacht van rockjournalist Lester Bangs en het feit dat RFTB uiteenviel in de nóg befaamdere bands Dead Boys en Pere Ubu.

Pere Ubu maakte zich snel onsterfelijk door de RFTB-tracks Final Solution en 30 Seconds Over Tokyo uit te brengen terwijl Dead Boys onder meer Sonic Reducer uit de RFTB-erfenis plukten. Deze laatste track is ook terug te vinden op dit Black Record. De oeroude punkrocksong (met gitaarsolo) staat ingeklemd tussen twee andere punktracks: Strychnine en I Keep A File On You.

Black Record is de tweede reguliere plaat in het tweede leven van RFTB. Dat tweede leven begon een kleine vijftien jaar geleden met een aantal reünieconcerten en een daaruit voortvloeiend album. Peter Laughner, een van de oerleden van RFTB en Pere Ubu, was toen al meer dan twintig jaar dood. In 2011 verscheen het album Barfly en speelde Richard Lloyd (ex-Television) een tijdje mee.

Oude (proto)punkrocktijden herleven op Black Record. Het album bracht RFTB eind vorig jaar zelfs nog naar het State X-festival in Den Haag. De prettig rammelende indiepunk/rock van Waiting For The Snow is een pakkende, prima opener en ook het stampende Welcome To The New Dark Ages luistert lekker weg, al is dan al gebleken dat de stem van frontman Crocus Behemoth/David Thomas wel wat aan slijtage onderhevig is.

Nugefinger is lekkere geflipte bluesy seventiesrock en vormt derhalve een aardige afwisseling. Dat geldt zeker ook voor Spooky, een track vol ingehouden spanning en een van de betere songs op Black Record. RFTB ontkomt niet aan wat minder bijzondere nummers, zoals het wat voorspelbare Hawk Full Of Soul. Het doorraggende Read It And Weep is ook geen openbaring maar klinkt in ieder geval wel als een hele dikke klok.

Black Record is een lekker ruw en dwars album van een bijzonder invloedrijk gezelschap. Tekstueel valt David Thomas als vanouds niet op veel cliché’s te betrappen. Black Record plaat moet het wel afleggen tegen Carnival Of Souls, het laatste album van Pere Ubu uit 2014. Het wat bredere muzikale palet van die band laat net even wat meer variatie en diepgang toe dan de erfenis die RFTB met zich meedraagt.

Tracklisting Black Record:

 1. Waiting For The Snow
 2. Welcome To The New Dark Ages
 3. Strychnine
 4. Sonic Reducer
 5. I Keep A File On You
 6. Nugefinger
 7. Spooky
 8. Coopy (Schrödinger’s Refrigerator)
 9. Hawk Full Of Soul
 10. Read It And Weep
 11. Parking Lot At The Rainbow’s End

Written in Music Nieuwsbrief