Richard Pinhas – Reverse
Door op 23 februari 2017

Artiest: Richard Pinhas
Album_title: Reverse
Genre: krautrock
Release_date: 01/26/2017
Label: Bureau B
Rating: Vijf sterren (5)
Soundsid: 3598730
Reverse Richard Pinhas
5
5

In de spacerock met natuurlijk de nodige synths, alsmede een losse jam-achtige sfeer is Richard Pinhas een absolute grootheid. Met Heldon neemt hij zeven platen op in de jaren ‘70. Later volgen ook nog ettelijke soloalbums. Na een paar jaar stilte aan het muzikale front komt Pinhas in de nineties terug met samenwerkingen met onder anderen Wolf Eyes, Merzbow en Oren Ambarchi.

Met laatstgenoemde legt Pinhas ook het ruwe fundament voor Reverse. De heren leggen naar eigen zeggen samen vooral gitaar drones neer en na deze sessies gaan ze op zoek naar de beste spelers om het geluid uit te vullen. Zoonlief Duncan Nilson-Pinhas verschijnt op synthesizers, William Winant verzorgt percussie en Masima – Merzbow – Akita levert analoge synths en noise. De absolute hoofdrol is echter weggelegd voor Arthur Nancy op drums.

Reverse laat zich voor alles kennen als een uiterst gelukkig huwelijk tussen de jams van Heldon en een albums als Live Knots van Oren Ambarchi, zelf ook drummer. Het kan dan ook niet anders of de partijen die Nancy vol brille en knetterende drive ten beste geeft, zijn mede geïnspireerd op zowel Ambarchi’s werk achter de drumkit, als op Joe Talia’s spel. De gierende synthesizers houden de muzikale ruimte breed, open en kraakhelder; ze kennen zowel een chromen glans als een véloursachtige behaaglijkheid. Dronegitaar en knerpende solo’s vallen in en uit de mix en de hyperkinetische drums en percussie jagen de adrenaline naar continu verhoogde niveaus. Reverse slaat een zuivere brug tussen Editions MEGO en de stratosfeer van de bovenste beste krautrock; zeer vroeg in 2017 is dit al op zeker een van de platen van het jaar.

Tracklisting Reverse:

  1. Dronz 1 – Ketter
  2. Dronz 2 – End
  3. Dronz 3 – Nefesh
  4. Dronz 4 – V2