Real Estate – Days
Door op 01 november 2011

Band: Real Estate
Album_title: Days
Genre: Alternative
Release_date: 10/31/2011
Label: Domino
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3009587
Days Real Estate
4
4

Een van de fijnste verrassingen van het najaar is het tweede album van, het tegenwoordig in Brooklyn bivakkerende, Real Estate. De atmosferische songs met hemelse gitaarpatronen die hun nieuwe album Days kent, zijn een verademing binnen het hedendaagse muzikale aanbod.

Hun titelloze eerste album uit 2009 was al een verrassing te noemen maar echt heel goed is het de oorspronkelijk uit New Jersey afkomstige Real Estate in de afgelopen 2 jaren geworden. Hun tweede album Days blijkt een enorme groei in composities en uitvoering. De briljant door elkaar heen bordurende gitaarpatronen, de dromerige zang en de ronduit hypnotiserende poppracht die dat teweeg brengt, betekent een van de mooiste muzikale gebeurtenissen van dit jaar.

De bandleden geven zelf aan dik beïnvloed te zijn door 2 andere New Jersey bands die groot werden gedurende de jaren 80: Yo La Tengo (Hoboken, NJ) en The Feelies (Haledon NJ). En hoewel wel heel duidelijk de repeterende gitaarpatronen en de ritmes van The Feelies te herkennen zijn is er wel degelijk ook een grilligheid in songstructuren te ontdekken die Yo La Tango-like is. Maar Real Estate is net zo hard beïnvloed door bands als Television (welke gitaarband eigenlijk niet?) en The Strokes,  zo zeggen ze zelf. Ook de sprankelende Britse gitaargolf uit de jaren 80 is nooit ver weg. Maar bij Real Estate overheerst de sfeer die ook de sound van The Feelies zo aantrekkelijk maakte. Briljante gitaarpartijen met broeierige zang op fraai slepende ritmes in fraaie songs gegoten. Toch weet de band aan hun songs op Days steeds een fijne eigen twist aan te geven.

Gelijk met songs als albumopener Easy en het daarop volgende Green Aisles is wat dat aangaat de sfeer voor het album vastgelegd. Het daarop aansluitende wat meer uptempo It’s Real en de pracht instrumental Kinder Blumen sluiten daar naadloos op aan. Ook songs als Municipality, Wonder Years en Younger Than Yesterday zijn van grote klasse. De sfeer op het album is warm en de songs in volgorde maken het album uiterst coherent. All the Same met zijn fascinerende einde de perfecte albumafsluiter. Days is één van de mooiste albums van dit jaar en een tijdloos goed album dat met meerdere luisterbeurten alleen maar meer pracht openbaart.

Tracklisting Days:

  1. Easy
  2. Green Aisles
  3. It’s Real
  4. Kinder Blumen
  5. Out of Tune
  6. Municipality
  7. Wonder Years
  8. Three Blocks
  9. Younger Than Yesterday
  10. All the Same