Puin & Hoop – Er zit een gat in de soep
Door op 28 februari 2014

Band: Puin & Hoop
Album_title: Er zit een gat in de soep
Genre: ambient, alternative, electronic, industrial
Release_date: 01/31/2014
Label: Narrominded
Rating: Vier sterren (4)
Er zit een gat in de soep Puin & Hoop
4
4

Het Noord-Hollandse experimentele trio Puin & Hoop weet zich bij optredens altijd omringd door een batterij aan apparaten. Vandaar de naam. Eind 2010 verscheen de indringende plaat Door. De oren waren gespitst.

Puin & Hoop werkte ondertussen onverstoorbaar verder om vervolgens, na ruim drie jaar, met deze nieuwe plaat te komen. De titel is alvast raak: Er Zit Een Gat In De Soep. En de muziek is wederom gruizig, licht-industrieel en gloeiend.

De basis voor dit nieuwe werkstuk werd gelegd bij een experimenteel live-optreden in Amersfoort. Hoewel de opnamen van dit concert zelf geen succes waren, bleken de test-opnamen later toch releasewaardig. De muziek bleef even op de plank liggen maar nestelde zich ondertussen in de hoofden van de bandleden. Geheel in lijn met het experimentele karakter van de groep kregen de tracks een volwaardige cd-bestemming middels Er Zit Een Gat In De Soep.

De muziek van Puin & Hoop laat zich niet gemakkelijk in woorden en typeringen vangen en dat is wel zo verfrissend. Drie stukken telt dit album maar de plaat komt als een geheel over. Opener er zit is onbestemd, gloeiend, machinaal maar ook open. Gaandeweg zwelt de noise aan. Nergens echter wordt de muziek naargeestig: er gloeit iets op de achtergrond, in de verte.

een gat komt iets warmer over door voorzichtige toetsenklanken die aan de vroege jaren zeventig doen denken. Gecombineerd met effectief snarenwerk en machinale windvlagen betreedt Puin & Hoop landschappen met een andere kleur, een andere atmosfeer. Echo’s van Pink Floyd zweven voorbij, er lijkt een UFO te landen.

in de soep is met ruim vijftien minuten aan de lange kant. De even rustgevende als bevreemdende sferen, alsof we op een andere planeet rondkijken, weten echter wederom te intrigeren. Ambient en klassiek, but not entirely as we know it. Puin & Hoop houdt onze oren gespitst.

Tracklisting Er Zit Een Gat In De Soep:

  1. er zit
  2. een gat
  3. in de soep