Public Service Broadcasting – Every Valley
Door op 07 juli 2017

Band: Public Service Broadcasting
Album_title: Every Valley
Genre: Electronic
Release_date: 07/07/2017
Label: Test Card Recordings
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3690688
Every Valley Public Service Broadcasting
4
4

Met hun derde album Every Valley, verzet het uit Londen afkomstige Public Service Broadcasting de grenzen wederom. Het thema van het album is de geschiedenis van de mijnbouw in Zuid-Wales en zowaar zijn daar ineens ook vocalisten te horen.

Wat een interessante band blijft Public Service Broadcasting toch en wat zijn we toch dol op ze. Vanaf hun eerste album Inform-Educate-Entertain uit 2013 raakten we verslingerd aan die mix van robuuste rock-meets-electronic, gelardeerd met geluidssamples van de British Film Institute. Gestart in 2007 als soloproject van multi-instrumentalist J. Willgoose Esq., die al na een eerste EP werd bijgestaan door drummer Wrigglesworth is de band, die wereldwijd vele optredens gaf na hun zeer succesvolle tweede album The Race For Space, nu met de komst van JF Abraham een volwaardige groep geworden.

Waar Inform-Educate-Entertain onder meer in het teken stond van de eerste expeditie naar de Mount Everest, de uitvinding van de kleurentelevisie, verkeersveiligheid en de ontwikkeling van de Spitfire en tweede album The Race For Space de competitie tussen de Russen en Amerikanen op ruimtevaartgebied tussen 1957-1972 als onderwerp had, staat hun derde album Every Valley volledig in het teken van de opkomst en een val van de kolenmijnen Zuid-Wales. Het kolenmijnenleven bracht eerst heel veel werk en vervolgens veel sociale ellende in het gebied en werd met veel politieke krachtpatserij tot een einde gebracht. Veel gezinnen in verbijstering achterlatend.

De mannen van Public Service Broadcasting hebben er een krachtig verhaal van gemaakt dat de vele kanten van het leven onder de grond en het veranderende sociale leven boven de grond goed bloot legt. Op hun onnavolgbare manier van composities laag over laag vakkundig tot epische proporties opbouwen en daar spannende geluidssamples doorheen te verwerken, hebben ze wederom een album in handen dat niet van je speler te branden is. Vooral omdat de mannen altijd weten te verrassen met spannende muzikale vondsten. Zo duiken ze met All Out overweldigend de hoek van de experimentele uitwaaierende gitaarrock in en knallen de blazers rijk uit de speakers op het samen met het Deense Haiku Salut opgevoerde They Gave Me A Lamp.

Voor de eerste keer heeft de band ook vocalisten op sommige songs om de geschiedenis nog meer emotie en kleur te geven. Op de eerst vrijgegeven track van het album Progress was Tracyanne Campbell van Camera Obscura al te horen die het werken onder de grond een sinistere ondertoon gaf. James Dean Bradfield, met de Manic Street Preachers natuurlijk de trots van Wales en zeer bekend met de geschiedenis, geeft veel kleur aan het lekker stevige Turn No More. Een heel mooie verrassing is ook dat PSB-voorman J. Willgoose Esq. op het album als zanger met You + Me een duet aangaat met de van 9Bach bekende Lisa Jên Brown. Prachttrack! Het album wordt fraai in stijl afgesloten met Beaufort Male Choir.

Every Valley is natuurlijk een politiek album, al weten de mannen van Public Service Broadcasting ook deze geschiedenis steeds met verrassende geluidsfragmenten en ijzersterke composities boeiend vorm te geven. Every Valley is een album waar zowel muzikaal als qua tijdsbeeld tekstueel ontzettend veel aan te ontdekken valt. Wederom een zeer knappe prestatie en een die weer snel onder de huid kruipt.

Tracklisting Every Valley:

 1. Every Valley
 2. The Pit
 3. People Will Always Need Coal
 4. Progress
 5. Go To The Road
 6. All Out
 7. Turn No More
 8. They Gave Me A Lamp
 9. You + Me
 10. Mother In The Village
 11. Take Me Home