×

Concert

16 juni 2015

Psychedelica in Psych Lab in Effenaar

Geschreven door: Ron Loontjens

Dat de laatste jaren nogal met de term Psychedelica en Krautrock wordt gedweept moge bekend zijn. Er zijn echter ook acts die deze genres echt vertolken. De Effenaar heeft psychedelica met liefde omarmd en organiseert in samenwerking met Psych Lab Liverpool nu voor de tweede keer dit ongepolijste psychedelische festival. Voor de tweede maal werd de zoektocht ingezet naar de beste moderne psych, zowel in muziek als in beeldende kunst en visuals. En weer werd de Effenaar getransformeerd tot een laboratorium waar futuristische visuals en bijbehorend geluid hand in hand gaan met de beste psychedelische rock, krautrock en garagerock.

 Psych Lab biedt een ongekende ruimtereis aan en verkent daarbij de psychedelische trance van de melkweg in de meest afgeleide en progressieve vormen van design, wetenschap en natuurlijk waar het om draait: muziek.

Writteninmusic biedt een korte impressie van het festival Psych Lab in Eindhoven waar klinkende namen als: Moon Duo, Earth, The Soft Moon, Jacco Gardner, zZz, Soft Walls, Ultimate Painting en de nieuwe Nederlanse revelatie PAUW, te zien waren.

In een broeierige kleine zaal knallen Radar Men from the Moon en The Cosmic Dead de zaal in. Twee bands tegelijk. Hoppaaaa. Zeven mannen en twee drumkits in doodse stilte. Stilte voor de enorme wall of sound van een soort van epische heavy psycho-jazz. Experimenteel is het wel, met onder meer een bas die met tanden wordt bespeeld. En bovenal, geen zang. Alleen ruige en vuige vuisten in de lucht muziek waarmee de heren je meenemen op een retourtje naar Mars waarbij je op een galm van snaren en keyboardnoise wordt getrakteerd.

Een van de verassingen van de avond, The Limiñanas. Potdorie, wat een energie van achter de drumkit, alleen een base, tom en snaredrum. Geen bekkens. Tel daarbij op de gierende en jankende spacegitaaar met loeiende loops uit het vervlogen tijden afkomstige keyboard.  Met daaraan toegevoegd de semi erotische houding van een softere Els Pynoo-achtige zangeres gecombineerd met Franse psychpop met een hijgstem à la madame Bardot of Jane Birkin. Een gouden combinatie. Natuurlijk is het gelikt met het gebruik van de tamboerijn en wierookachtige hippiegeuren. Maar dat mag de pret niet drukken. Het swingt en het is voor psychedelicabegrippen zeer toegankelijk. En niet onbelangrijk, de lol straalt er van af.

Jacco Gardner is back in town. En dat hebben we gehoord. Jacco, uit Hoorn afkomstig, en vreemd genoeg, overzee nog eerder opgepikt dan in eigen land. Jacco Gardner heeft vandaag echter nogal veel moeite om contact met het publiek te leggen. Waarom, nergens voor nodig, zijn songs staan fier overeind, en daarbij, veel mensen worden volledig in Gardners droomspacetrip meegetrokken. Een minpuntje: hij nogal leunt nogal sterk op zijn eerste plaat, in plaats van zijn nieuwe avontuur Hypnophobia. En dat is nergens voor nodig. Het was goed, zeker, maar ook te netjes en aan de brave kant. Waar was de durf?

De West Coast psychedelica, prehistorische riffs en snijdende ritmes. Ripley Johnson speelt geen enorme psychedelische spacerock. Hij ziet er ook niet uit als de vleesgeworden spacetrip. Met zonnebril en grijze baard is hij het gezicht van de hedendaagse psychedelica. Als frontman van Wooden Shjips heeft Ripley niet genoeg aan de Shjips. Met Sanae Yamada, zijn vriendin, vormde hij alweer een paar jaar geleden Moon Duo. Echter, van een side project is echter geen sprake meer. Moon Duo wordt gestaag groter en groter. Inmiddels hebben Ripley en Sanae al drie studioalbums en enkele ep’s uitgebracht. En niet zonder enig gevolg. John Jeffrey heeft de gelederen als drummer versterkt. Van Moon Duo naar Moon Trio.

Multi dimensionale vibe. Herhaalde ritmes uit de krautrock leggen de basis voor Ripley Johnson om zijn gitaar in space-rock mode te zetten en volledig los te gaan met songs van Escape, Mazes, Circles en hun laatste album, Shadow Of The Sun. Moon Duo dwingt je om te bewegen, dansen en te zweten. Song to song, front by front. Meedeinende hoofden die na exact 60 minuten durende zware repeterende sound en intergalactische trip verdwaasd worden ontwricht.

Dat psychedelica is op de weg terug is was al enige tijd bekend. Psych Lab biedt een zeer specifiek genre, is kleinschalig en geeft een zeer bijzondere sfeer. Psych Lab; veel stuwende drums en pulserende baslijnen, gecombineerd met zware gitaareffecten, heeft zeker toekomst.

Helaas heeft writteninmusic alleen de vrijdag kunnen bezoeken…