Phantogram – Voices
Door op 30 oktober 2014

Band: Phantogram
Album_title: Voices
Release_date: 10/06/2014
Label: Island
Rating: Tweeënhalve ster (2.5)
Soundsid: 3326459
Voices Phantogram
2.5
2.5

Soms zie je aan de hoes van een album al hoe het er artistiek aan toe moet gaan. Dat is het geval bij het tweede album van Phantogram, dat Voices werd gedoopt. Prachtige zwart-witcompositie, waarop het New Yorkse duo Josh Carter en Sarah Barthel wordt afgebeeld.

Al waren de artistieke kwaliteiten van Phantogram al bekend met het verschijnen van het debuut Eyelid Movies in 2009. Daar werd bovendien de voorliefde voor hiphopbeats en andere elektronica al duidelijk. Op Voices wordt daarop voortgeborduurd en ten minste zo succesvol. Het is een mooie mix van een dromerige poppy sound, pulserende en hiphopbeats.

De twee zijn muzikaal geïnspireerd geraakt door talloze, uiteenlopende artiesten, die stuk voor stuk wel hun sporen nalaten, alhoewel de een (John Frusciante, The Flaming Lips, Serge Gainsbourg en Cocteau Twins) dat wat meer doet dan de ander (Prince, The Beatles, Yes en Sonic Youth).

Hoewel de meeste geluiden nog altijd uit de computer of synthesizers komen, is de sound wat organischer geworden dan op het debuut, ook omdat de gitaar wat sterker geïntegreerd is in het geluid. Op dat tapijt van klanken komt de stem van Barthel het best uit de verf. Die is hoog en schel, zonder de irritatiegrens te bereiken. Carter is een mindere vocalist. Is het toeval dat hij de twee muzikaal gezien minste tracks – Never Going Home en I Don’t Blame You – voor zijn rekening mag nemen? De vraag stellen, is ‘m beantwoorden. Het zijn songs waarin hij eigenlijk niet veel meer doet dan de titel ervan continu herhalen. Had dat niet anders gekund, vraag je je af.

Voices is gedeeltelijk geproduceerd door John Mill, die we onder meer kennen van zijn werk met Santigold. Dat is wel terug te horen. Wat je minder goed hoort, is dat Carter en Barthel veel onafhankelijk aan tracks hebben gewerkt. Want de plaat is een coherent geheel geworden. Soms zelfs iets te coherent, hetgeen de diversiteit natuurlijk niet ten goede komt. Dat is het belangrijkste aandachtspunt voor het derde album.

Tracklisting Voices:

 1. Nothing But Trouble
 2. Black Days Out
 3. Fall In Love
 4. Never Going Home
 5. The Day You Died
 6. Howling At The Moon
 7. Bad Dreams
 8. Bill Murray
 9. I Don’t Blame You
 10. Celebrating Nothing
 11. My Only Friend