Petite Noir – La Vie Est Belle
Door op 11 januari 2016

Band: Petite Noir
Album_title: La Vie Est Belle
Genre: Alternative
Release_date: 09/11/2015
Label: Domino Records
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3436685
La Vie Est Belle Petite Noir
4.5
4.5

Een keer in de zoveel tijd hoor je een debuut dat je het gevoel geeft dat alle ziel en zaligheid en overtuiging van de artiest (of artiesten) in kwestie erin zijn opgenomen. Yannick Illunga is het gelukt om dat ook met zijn eerste langspeler voor elkaar te krijgen. Yannick, in België geboren en opgegroeid in Zuid-Afrika, tegenwoordig wonend in Londen, heeft de vele invloeden die op zijn pad kwamen weten te smeden tot één coherent geheel dat hij zelf ‘noir wave’ noemt.

Het is een album dat de Afrikaanse hedendaagse gitaarsound herbergt, drumritmes uit Afrika een plek geeft en laat samensmelten met synthpop en new wave uit de jaren Tachtig van de vorige eeuw. Daarboven uit torent de warme stem van Yannick die dan weer doet denken aan Roland Orzabal van Tears For Fears, met name in Seventeen en op andere momenten, zoals in het titelnummer, ligt er eerder een vergelijking met Dave Gahan van Depêche Mode of David Bowie voor de hand. Een innemende stem die net als de stemmen van Gahan en Orzabal emotie in zich draagt en die zich snel voor je weet te winnen als je warme herinneringen hebt aan de jaren Tachtig en aan de new wave en synthpop uit die periode.

Het is aan de andere kant te makkelijk om Petite Noir, zoals zijn artiestennaam luidt, af te schilderen als weer een tijdreiziger naar de jaren Tachtig. Zijn muziek is immers ook thuis in Afrika, zeker als het gaat om het gebruik van de ritmes en om het gitaargeluid. Daarin toont hij zich dan meer verwant met Alt J, Everything Everything en Bloc Party dan met Editors of Interpol. Daarnaast vind je in zijn muziek invloeden van zowel R & B als van hiphop terug. Aan het titelnummer werkt dan ook rapper Baloji mee. Ook dat zorgt voor een meer experimentele beleving van zijn muziek.

Een divers album, warm geworteld in een eclectisch geheel van Afrikaans gitaargeluid en Afrikaanse ritmes, hedendaagse muziek en tegelijkertijd doordesemd met liefde voor de jaren Tachtig. Dat maakt dat dit een sterk debuut is dat zeer benieuwd maakt naar zowel live uitvoeringen ervan als naar wat Yannick in de toekomst gaat brengen. La Vie Est Belle, een mooi en krachtig, verrassend en warm debuut.

Tracklisting La Vie Est Belle:

 1. Intro Noirwave
 2. Best
 3. Freedom
 4. Seventeen (Stay)
 5. Just Breathe
 6. La Vie Est Belle/Life Is Beautiful (featuring Baloji)
 7. MDR
 8. Colour
 9. Down
 10. Inside
 11. Chess