Peter Bjorn and John – Gimme Some
Door op 23 februari 2011

Band: Peter Bjorn and John
Album_title: Gimme Some
Genre: Alternative
Release_date: 03/28/2011
Label: Cooking Vinyl
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 2888176
Gimme Some Peter Bjorn and John
4
4

Peter Bjorn and John zette zichzelf in 2006 op de muzikale kaart met het bescheiden hitje Young Folks van het album Writer’s Block. Na Seaside Rock (2008) dat een instrumentaal album is, en het experimentele en licht duistere Living Thing (2009), gaat het Zweedse trio weer terug naar aanstekelijke en dansbare punk-rock-popliedjes op het nieuwe album Gimme Some.

Alle voorgaande albums hebben Peter MorĂ©n (zang, gitaar en harmonica), Bjorn Yttling (zang, bass en keyboard) en John Eriksson (drum, percussie en zang) zelf geproduceerd, maar de productie van dit zesde album heeft het trio aan producer Per Sunding overgelaten. Volgens Eriksson was dat nodig om er voor te zorgen dat het trio nieuwe dingen zou proberen. Sunding was perfect volgens de band perfect voor deze taak omdat hij de ‘godfather van de Zweedse pop’ is.

Ondanks de producer is het album niet erg vernieuwend. Net als Writer’s Block bevat Gimme Some lekker vrolijke liedjes, waardoor je zin krijgt in de zomer. Single Second Change is daar het voorbeeld van en net als ‘fluitliedje’ Young Folks begint het nummer met een aanstekelijk melodietje, dat niet meer uit je hoofd gaat. Maar zo grensverleggend als de voorgaande twee albums is Gimme Some niet. De nummers klinken vol en gaan de kant uit van bands als Vampire Weekend, maar wereldschokkend is het niet.

Het album schreeuwt energie en warmte. Gimme Some bevat nummers die ervoor kunnen zorgen dat Peter Bjorn and John niet meer alleen gekoppeld worden aan Young Folks. Nummers als Tomorrow Has To Wait en Second Change zijn opgewekt, evenals (Don’t Let Them) Cool Off, dat zo in een auto-reclame zou kunnen. Het is een goede zet geweest van de band om terug te gaan naar de punk-rocksound, want dat is waar Peter Bjorn and John goed in is.

Tracklisting Gimme Some:

 1. Tomorrow Has To Wait
 2. Dig A Little Deeper
 3. Second Chance
 4. Eyes
 5. Breaker Breaker
 6. May Seem Macabre
 7. (Don’t Let Them) Cool Off
 8. Black Book
 9. Down Like Me
 10. Lies
 11. I Know You Don’t Love Me