Peter Baumann – Romance 76
Door op 22 februari 2017

Artiest: Peter Baumann
Album_title: Romance 76
Genre: Alternative
Release_date: 10/21/2016
Label: Bureau B
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3574450
Romance 76 Peter Baumann
4
4

Peter Baumann was van ‘71 tot en met ‘77 lid van Tangerine Dream. In die hoedanigheid legde hij mede de basis voor de inmiddels legendarische Berliner Schule. Baumann werkt na zijn vertrek uit de band als producer voor onder anderen Cluster, Schnitzler en Roedelius. Ook maakt hij een paar soloplaten. Zowel Romance 76 als Transharmonic Nights verschijnen nu opnieuw, met zeldzame foto’s aan boord en inclusief nieuwe tekst en uitleg.

De heruitgave van vooral Romance 76 is volledig gerechtvaardigd. Baumann weet op dit album namelijk de zwierig minimalistische arrangementen die naar een zekere poppy melodieuze touch neigen te koppelen aan breedvoerige gebaren die niet ver liggen van Tangerine Dream. Voor alles is de plaat een toonvoorbeeld van een klasbak duet tussen Mellotron en de modulaire synthesizer die de bijnaam The Big One kreeg – letterlijk zo ongeveer kamerbreed kastwerk vol patchkabels en knoppen.

Minder blijkt volledig de focus van Romance 76. Tussen de lieftallige arpeggio’s heerst een luchtledige dat alle ruimte laat aan nuance en vooral textuur van de analoge synths. Nergens smeert Baumann de space dicht; geen monsterlijk aanzwellend Teutoons woud aan orgels en batterijen machines. Het was nota bene David Bowie die Baumann aanzette tot niet (verder) invullen. De componist vertelt: “We zaten in Berlijn en ontmoetten hem voor een etentje. Hij kwam daarna langs toen ik de plaat opnam en luisterde heel aandachtig naar wat ik maakte. Ik legde hem uit wat er nog allemaal moest gebeuren. Bowie zei echter:’Laat het zoals het is, er is al genoeg’. En precies genoeg moet soms en zeker in het geval van Romance 76 niet meer zijn om een absoluut meesterlijk.

Tracklisting Romance 76:

  1. Bicentennial Presentation
  2. Romance
  3. Phase by Phase
  4. Meadow of Infinity Part I
  5. The Glass Bridge
  6. Meadow of Infinity Part II

Written in Music Nieuwsbrief