Pere Ubu – Carnival of Souls
Door op 17 september 2014

Band: Pere Ubu
Album_title: Carnival Of Souls
Genre: alternative, postpunk
Release_date: 09/09/2014
Label: Fire Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3342692
Carnival Of Souls Pere Ubu
4
4

Carnival Of Souls is het achttiende album van Pere Ubu. De markante frontman David Thomas is de enige constante factor geweest in de bijna veertig jaar dat de band uit Cleveland nu bestaat. De beklemmende art punk/postpunk/industrial die de band zijn faam gaf krijgt op dit bepaald niet misselijke nieuwe album weer ruim baan. Als er iets opvalt aan deze nieuwe plaat is het wel het heerlijk stevige, confronterende geluid, hier en daar gelardeerd met de even verrassende als verrijkende klarinet van nieuw bandlid Darryl Boon.

Pere Ubu legde de basis voor het nieuwe album tijdens de tournee die de band deed ter promotie van het album The Lady From Shanghai, gebaseerd op de gelijknamige film van Orson Welles. Halverwege die tournee verzorgde de band de muziek bij de vertoning van de horrorfilm Carnival Of Souls uit 1962 en legde hiermee de kiem voor de nieuwe plaat.

Hoewel de songs verwijzen naar filmscenes waarin onder meer een auto-ongeluk en een bizarre reis over de highway richting Utah centraal staan, roept de donkere, expressionistische muziek toch vooral beelden op van industriële landschappen en nachtelijke binnensteden (denk aan Pere Ubu’s originele thuisbasis Cleveland). Opener Golden Surf II is beklemmend, intens, industrieel en stampt er flink op los. De knallende cymbalen, dikke bassen en toms versus een indrukwekkende Thomas (“… Doom struck!”) houden je in een ijzeren greep. Diezelfde Thomas kruipt op Visions Of The Moon weer op geheel andere wijze in je oor, bijgestaan door dunne orgellijntjes en een treffende klarinet. De ratelende percussie en nerveuze noise zorgen ervoor dat de spanning er ook hier weer op blijft staan.

Het motorische begin van Bus Station doet wat aan het even invloedrijke Wire denken. Opvallend is de frase “I put a spell on you, because you’re mine”. Hoewel het origineel van Screamin’ Jay Hawkins ver weg lijkt, is David Thomas natuurlijk net zo’n confronterende podiumpersoonlijkheid als de oude shockrocker uit (jawel) Cleveland. Op het boeiende Carnival, vol onderhuidse spanning, roept de band op artistieke wijze duistere sferen op, zoals Tuxedomoon dat in zijn beste jaren deed. David  Thomas trekt de track onherroepelijk naar zich toe: “The monkey’s loose in side my head… If you feed the monkey the monkey will reward you… If you feed the monkey…”

Op het ‘wiegeliedje’ Irene horen we wederom “I put a spell on you”. Het is de opmaat voor de afsluitende, twaalf minuten tellende experimentele track Brother Ray, een nummer dat alleen op de cd-release van Carnival Of Souls is te vinden en waarop de band zich laat inspireren door het boek The Day Of The Locust.

Carnival Of Souls is een plaat waarop Pere Ubu zijn eigen grootse verleden met kracht uitdraagt. De band – in zijn zoveelste incarnatie – komt op overtuigende wijze binnen met songs die theatrale dramatiek, industriële kracht en gevoel voor detail laten horen. Hiermee verrast de band niet maar doet men wel gewoon waar Pere Ubu voor staat: bijzondere, beklemmende en prikkelende muziek maken.

Tracklisting Carnival Of Souls:

  1. Golden Surf II
  2. Drag The River
  3. Visions Of The Moon
  4. Dr. Faustus
  5. Bus Station
  6. Road To Utah
  7. Carnival
  8. Irene
  9. Brother Ray