Patti Smith – Outside Society
Door op 05 oktober 2011

Artiest: Patti Smith
Album_title: Outside Society
Genre: Alternative
Label: Columbia
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 2981727
Outside Society Patti Smith
4.5
4.5

Hoe relevant de New Yorkse Patti Smith was voor de New York punk en de muziekgeschiedenis laat Outside Society weer eens optimaal horen.

Na Land, het uitgebreide dubbelalbum met haar meest bekende tracks, van een aantal jaren terug, is de nieuwe verzameling Outside Society nu een persoonlijke visie op de jaren dat Smith muziek maakt. Van de beginjaren, halverwege de jaren 70, met het glansvolle en zeer invloedrijke debuutalbum Horses, tot aan het fraaie coveralbum Twelve van 2007. Smith en haar band maakten sinds 1975 maar 10 albums, ze namen ruim de tijd om deze te maken, en ze zijn allen van zeer hoge kwaliteit. Smith’s muziek heeft sowieso altijd veel meer diepte en rauwe emotie gekend als menig ander artiest. Haar emoties hebben altijd frontaal over haar muziek heen gelegen en dat geeft haar muziek een extra die maar moeilijk te bevatten is. Natuurlijk speelt daarbij mee dat Smith teveel ziekte en dood in haar directe omgeving heeft meegemaakt en daar een uitlaatklep in zocht en vond.

Niet alleen de rake muziek maken het oeuvre van Smith zo ijzersterk, het zijn natuurlijk ook haar teksten en voordracht van diezelfde teksten. Optimaal beïnvloed door de beatpoets uit de jaren 50, zijn haar teksten direct en emotievol en zonder verdere bullshit. Of die teksten nu een sociale omstandigheid uitdrukken (Free Money, Pissing In The River, Rock n Roll Nigger) of juist liefdesverklaringen (Frederick) zijn.

Met het beluisteren van de excellente compilatie Outside Society en de door Smith geschreven korte begeleidende teksten bij de songs wordt alleen maar duidelijk hoe belangrijk Smith, en haar geweldige band, voor de muziek geweest zijn. En gezien de optredens van de laatste jaren, nog steeds indrukwekkend is. Want Smith heeft live en op album nog niets van haar onverwoestbare energie en klasse ingeboet.

Tracklisting Outside Society:

 1. Gloria
 2. Free Money
 3. Ain’t It Strange
 4. Pissing In A River
 5. Because The Night
 6. Rock N Roll Nigger
 7. Dancing Barefoot
 8. Frederick
 9. So You Want To Be A Rock N Roll Star
 10. People Have the Power
 11. Up There Down There
 12. Beneath The Southern Cross
 13. Summer Cannibals
 14. 1959
 15. Glitter In Their Eyes
 16. Lo and Beholden [radio edit]
 17. Smells Like Teen Spirit
 18. Trampin’