Panic! At The Disco – Vices & Virtues
Door op 03 april 2011

Band: Panic! At The Disco
Album_title: Vices & Virtues
Genre: Pop
Release_date: 03/18/2011
Label: Warner Music
Rating: Tweeënhalve ster (2.5)
Soundsid: 2893907
Vices & Virtues Panic! At The Disco
2.5
2.5

Na drie jaar stilte is Panic! At The Disco terug met hun derde album Vices & Virtues. In afgeslankte vorm, want gitarist Ryan Ross en bassist Jon Walker zijn uit de band gestapt, gaan zanger/multi-instrumentalist Brendon Urie en drummer Spencer Smith terug naar de basis van hun succes, dat met het bejubelde album A Fever You Can’t Sweat Out vorm kreeg.

Het album is geproduceerd door Butch Walker (Weezer/Pink) en John Feldmann (Neon Trees/The Used) en telt tien puntige poprock-songs die in een moordend tempo (zeker de eerste helft van de plaat) aan je voorbij razen. Eerste single The Ballad Of Mona Lisa doet de gloriedagen van Panic! At The Disco (ook het uitroepteken is weer terug in de bandnaam) enigszins herleven. Het daaropvolgende bombastische Let’s Kill Tonight kent een pakkend refrein maar valt qua instrumentatie in de categorie ‘overdaad schaadt’. Dat geldt in mindere mate ook voor Hurricane, dat net met iets meer overtuiging en muzikaal vernuft gebracht wordt. Memories en Trade Mistakes kennen hetzelfde euvel. Catchy refreinen en goed doordachte teksten schrijven kun je wel aan deze heren overlaten, al wordt voormalig mede-schrijver Ross node gemist. Maar dat handelsmerk blijkt op dit derde album geen garantie voor nieuwe successen. Daarvoor klinkt de power-poprock van dit duo te geforceerd en te licht verteerbaar. Een andere single, Ready To Go (Get Me Out Of My Mind), ligt op zich lekker in het gehoor maar beklijft niet echt. Sarah Smile is ook geen overtuigende cover van Hall & Oates maar helaas een middelmatig eigen nummer.

Er zou eigenlijk een sticker met ‘geniet met mate’ op het album moeten staan. The Calender bijvoorbeeld is net als The Ballad Of Mona Lisa en Nearly Witches (Ever Since We Met…), het enige nummer waaraan Ryan Ross nog meeschreef, wel een teken van vakbekwaamheid. Daarin zit genoeg spanning om te blijven boeien. Het artwork en de tekst-opmaak is wederom prachtig, het kan echter niet verbloemen dat dit album niet de grote stap voorwaarts is waarop Urie en Smith hebben ingezet.

Op dinsdag 10 mei treedt Panic! At The Disco op in de Melkweg (The Max) te Amsterdam.

Tracklisting Vices & Virtues:

  1. The Ballad Of Mona Lisa
  2. Let’s Kill Tonight
  3. Hurricane
  4. Memories
  5. Trade Mistakes
  6. Ready To Go (Get Me Out Of My Mind)
  7. Always
  8. The Calender
  9. Sarah Smiles
  10. Nearly Witches (Even Since We Met…)

Hieronder de video van The Ballad Of Mona Lisa: