Palais Schaumburg – Palais Schaumburg
Door op 04 november 2012

Band: Palais Schaumburg
Album_title: Palais Schaumburg
Genre: alternative, avant garde, new wave, alternative electronic
Release_date: 10/12/2012
Label: Bureau B
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3124576
Palais Schaumburg Palais Schaumburg
4
4

Palais Schaumburg bracht aan het begin van de jaren tachtig platen uit bij het label Zick Zack uit Hamburg. Zick Zack was een belangrijke kracht in het verspreiden van nieuwe, experimentele, vooral Duitse muziek en droeg daarmee bij aan de naamsbekendheid van bands als Xmal Deutschland, Die Krupps, Einstürzende Neubauten en ons eigen Nasmak / Plus Instruments. Ook Palais Schaumburg, opererend vanuit datzelfde Hamburg, mocht zich tussen 1980 en 1985 verheugen in een groeiende populariteit, waarbij ook Nederland een podium werd voor de groep. In 1982 toerde de band voor het eerst ons land en leverden de heren een bijdrage aan een flexi-disc van het blad Vinyl.

Palais Schaumburg werd opgericht door onder meer Holger Hiller, Thomas Fehlmann en F.M. Einheit, die bekender werd als lid van het eerder genoemde Einstürzende Neubauten. De naam Palais Schaumburg was ontleend aan de residentie van de Duitse bondskanselier. De groep werd doorgaans neergezet als ‘dadaïstisch’ en ‘avant-gardistisch’, hetgeen niet zo verwonderlijk was gezien de confronterende, hoekige en verknipte muziek die Palais Schaumburg bracht. Bovendien kwam Thomas Fehlmann uit Zürich, de stad waar het dadaïsme ruim zestig jaar eerder was ontstaan.

Al het relevante werk uit de beginjaren van Palais Schaumburg is nu bijeengebracht op deze reissue. De vinylversie is een dubbelaar, aangevuld met een cd en 7-inch. Het is een opwindend luisteravontuur dat ons terugvoert naar een periode waarin er nog ruimte, geld en tijd was om eigenzinnige en confronterende muziek uit te brengen. Bij Zick Zack hoefde Palais Schaumburg geen concessies te doen en trok de band al snel de aandacht van de Engelse labelbaas Daniel Miller (Mute) die de band naar Londen haalde. Ook toerden de Duitsers samen met het invloedrijke Pere Ubu in die periode.

Palais Schaumburg_Het eerste, titelloze, album uit 1981 komt in zijn geheel voorbij, aangevuld met de mini-elpee/compilatie Das Single Kabinett uit 1982. De single Wir Bauen Eine Neue Stadt is dertig jaar na dato nog steeds opwindend: pompende baslijn, schelle trompet en rusteloze hi-hats. Typisch voor die tijd. In Nederland deed een band als Das Wesen op soortgelijke wijze van zich spreken.

Palais Schaumburg maakte het de luisteraar niet gemakkelijk: Ahoi, Nicht Traurig Sein lijkt rechtstreeks uit een laboratorium of fabriek te komen en Grünes Winkelkanu lijkt direct de link naar het dadaïsme te leggen, alhoewel de track wordt gelardeerd met eigentijdse gitaarinjecties. De singles Rote Lichter en Telefon sluiten aan bij datgene in Amsterdam en Nijmegen ook wel werd geproduceerd onder de noemer Ultra; speels, elektronisch, vreemd en bizar. Maar ook, zeker in het geval van Telefon, pakkend. Dichter bij pop zou Palais Schaumburg niet komen in deze periode.

In 1982 trok Palais Schaumburg zoals gezegd door Nederland. Een zestal prima klinkende registraties doen hier dertig jaar later alsnog verslag van. Live was Palais Schaumburg altijd het aankijken en –horen waard, mede door de capriolen van Holger Hiller. Hoewel de band zo te horen niet voor een grote menigte speelt, spat de energie er toch vanaf. Het onbekendere Herzmuskel is een mooie bonus: stuiterend, bezwerend en gezegend met een simpele, doeltreffende melodie. Hat Leben Noch Sinn, op het debuutalbum nog een soort droge ‘punkfunkultra’, is hier veel kleurrijker en theatraler. Een bewijs dat Palais Schaumburg continu in beweging was.

Niet alleen aan het reissuefront deed de groep onlangs van zich spreken. De originele line-up Holger Hiller, Thomas Fehlmann, Timo Blunck en Ralf Hertwig blies Palais Schaumburg vorig jaar nieuw leven in en de band stond afgelopen oktober geprogrammeerd in Rotterdam. Op een zeer passende plek: WORM, instituut voor avantgardistische recreatie. Laten we hopen dat de heren hier snel meerdere concertdata aan toevoegen.

Tracklisting Palais Schaumburg:

 1. Wir Bauen Eine Neue Stadt
 2. Die Freude
 3. Gute Luft
 4. Ahoi, Nicht Traurig Sein
 5. Gruenes Winkelkanu
 6. Morgen Wird Der Wald Gefegt
 7. Deutschland Kommt Gebraunt Zuruck
 8. Hat Leben Noch Sinn?
 9. Eine Geschichte
 10. Madonna
 11. Rote Lichter
 12. Glucklich Wie Nie
 13. Kinder, Der Tod
 14. Telefon
 15. Kinder, Der Tod
 16. Aschenbecher
 17. Gute Luft (live)
 18. Hat Leben Noch Sinn (live)
 19. Herzmuskel (live)
 20. Morgen Wird Der Wald Gefegt (live)
 21. Ahoi, Nicht Traurig Sein (live)
 22. Rote Lichter (live)