Owen Pallett – A Swedish Love Story
Door op 04 december 2010

Artiest: Owen Pallett
Album_title: A Swedish Love Story
Genre: alternative, Indie / Pop
Release_date: 11/08/2010
Label: Domino
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 2830467
A Swedish Love Story Owen Pallett
4
4

Componist, violist en zanger Owen Pallett is de dertig nog maar net gepasseerd, maar is al jaren een grote naam als het gaat om strijkersarrangementen. De Canadees maakte bovendien als Final Fantasy en later onder eigen naam indruk met rijk gearrangeerde pop.

Arcade Fire, Last Shadow Puppets en de altijd alerte Pet Shop Boys maakten al gebruik van Pallets diensten. De albums He Poos Clouds (2006, als Final Fantasy) en Heartland (2010, onder eigen naam) oogstten lof. Owen Pallett riep vergelijkingen op met onder meer Sufjan Stevens en Andrew Bird. Laatstgenoemde maakt net als Pallett nogal eens gebruik van een loop pedal om nieuwe geluidseffecten mee te creëren.

Palletts tweede release in 2010, A Swedish Love Story, biedt sprankelende strijkers (viool, viola en cello) die onmiskenbaar getuigen van Palletts klassieke scholing en muzikale talent. Qua klankkleur en sfeer kun je het op een ep’tje van vier nummers niet veel beter treffen.

De Canadees lijkt een geheel eigen genre te hebben ontwikkeld, waarbij indiepop en klassieke muziek tot een prikkelend geheel worden samengesmeed. Alsof Sufjan Stevens met Penguin Café Orchestra de studio is ingedoken. Laten we echter niet in vergelijkingen vervallen. Hoewel Palletts zang op deze ep soms wat vlak blijft, gebeurt er muzikaal genoeg moois om A Swedish Love Story tot een mooie en inspirerende luisterervaring te maken. Neem alleen al Scandal At The Parkade, zinderend van levenslust en tegelijkertijd zeer fijnzinnig en smaakvol. De kers op de taart die Owen Pallett ons voorzet.

Tracklisting A Swedish Love Story:

  1. A Man With No Ankles
  2. Scandal At The Parkade
  3. Honour The Dead, Or Else
  4. Don’t Stop