Outfit – Slowness
Door op 11 juni 2015

Band: Outfit
Album_title: Slowness
Genre: indie, Alternative/Pop
Release_date: 06/15/2015
Label: Memphis Industries
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3415065
Slowness Outfit
4
4

Het Engelse Outfit maakt clubmuziek voor in huis, elektronisch getinte pop voor op de koptelefoon na een clubavond. Aldus een eerder opgetekende, rake, maar ook iets te beperkte omschrijving van Outfits muziek.

Slowness is de opvolger van het debuut Performance uit 2013 en de plaat die weleens de doorbraak van Outfit zou kunnen betekenen. Deze tweede release van de band uit Liverpool is een mooie, elegante en experimentele plaat die zijn naam ontleende aan een observatie van Milan Kundera, waarin traagheid voor verlangen staat en snelheid voor willen vergeten. Verlangen speelt zeker een rol in de songs op Slowness, niet in het minst doordat zanger/keyboarspeler Andrew Hunt naar Brooklyn was verkast en op flinke afstand van de overige bandleden en (tijdelijk) ook zijn eigen vrouw aan het album moest werken.

Outfit is er in ieder geval in geslaagd met een fraaie plaat voor de dag te komen, een even fijnbesnaard als gedurfd album dat bij vlagen doet denken aan het werk van Wild Beasts, Hot Chip en de latere Talk Talk. De songs op Slowness – in al hun subtiliteit – zitten vol contrasterende klankkleuren en texturen die van een flink aantal songs een oorstrelend avontuur maken.

De experimentele pop van opener New Air is gedurfd en laat direct horen dat Outfit niet bang is om wat van de luisteraar te vragen. De titeltrack is rijk aan ideeën en geluiden en van een ontroerende schoonheid. In Boy contrasteren noise en percussie fraai met zoetere zang en impressionistische piano- en koperklanken. Happy Birthday kent een vergelijkbare dynamiek en blinkt uit door zijn prachtige dramatiek.

Een spannende opbouw en hemelse noise maken van Genderless een van de hoogtepunten. Na de heldere, fraaie toetsenklanken van Framed, het elegante en smaakvolle On The Water, On The Way volgt met Swam Out een andere hoogtepunt: wederom die sterke contrasten – deze keer bijna klassieke sferen die gekruid worden met noise en bezwerende backdrops – uitmondend in een boeiende climax.

Outfit heeft met Slowness de lat weer een stukje hoger gelegd voor zichzelf. Sterker nog, de band zit met dit tweede album al dicht tegen een moderne klassieker aan.

Op 20 juni staat Outfit op festival Best Kept Secret in Hilvarenbeek.

Tracklisting Slowness:

 1. New Air
 2. Slowness
 3. Smart Thing
 4. Boy
 5. Happy Birthday
 6. Wind Or Vertigo
 7. Genderless
 8. Framed
 9. On The Water, On The Way
 10. Cold Light Home
 11. Swam Out