Orions Belte – Mint
Door op 09 december 2018

Band: Orions Belte
Album_title: Mint
Genre: Alternative
Release_date: 10/11/2018
Label: JA Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3825252
Mint Orions Belte
4
4

Muziek die niet direct ergens op lijkt, daar houd ik nu van. Orions Belte komt uit Noorwegen en opent dit album met een sferisch, melancholiek instrumentaal nummer New Years Eve # 2 Je moet maar durven… Nummer twee Papillion is al van hetzelfde laken een pak. Waar moet dat heen?

Richting meer instrumentale nummers dus, al wordt in Delmonte en Joe Frazier wel deglijk gezongen. Blues, sixties-klanken, rock, vroege Pink Floyd en Soft Machine, jazz, trance en surf worden door Øyvnd Blomstrom (gitaar, pedal steel), Chris Holm (bas vocalen, keyboards) en Kim Age Furuhaug (drums, programming) tot een buitengewoon intrigerend geheel gesmeed. Denk aan diepe, ijskoude fjorden, onherbergzame bossen, hoge bergen, zwijgzame mensen en geestverruimende middelen en dat dan op muziek.

Noorwegen heeft natuurlijk al vele malen bewezen dat het een bakermat is voor originele, vervreemdende muziek. Daar waar het een groot deel van het jaar koud en donker is doet de geest vreemde dingen, maar de creativiteit gedijt er ook bij. Het eclectische trio Motorpsycho is daar een sprekend voorbeeld van. Ook qua jazz spreekt Scandinavië een duchtig woordje mee.

De klank van de nummers is warm en vol, met veel galm en vreemde stuitereffecten. De melodieën zijn rijk en melancholiek, de ritmes behalve vreemd ook toch weer organisch. Organisch is eigenlijk wel het terugkerende gevoel. De songtitels zijn bijna monumentaal. In Picturephone Blues komen West-Afrikaanse ritmes en melodielijnen samen met filmische klanken.

Schrijven over de muziek van Orions Belte is niet eenvoudig en doet het werk van dit trio hoe dan ook tekort. Zoek op of koop en luister!

Tracklisting Mint:

  1. New Years Eve # 2
  2. Papillion
  3. Delmonte
  4. Joe Frazier
  5. Moving Back Again
  6. Le Mans
  7. Picturephone Blues
  8. Atlantic Surfing
  9. Alnitak