Ólöf Arnalds – Sudden Elevation
Door op 09 februari 2013

Artiest: Ólöf Arnalds
Album_title: Sudden Elevation
Genre: Acoustic, folk, indie, singer-songwriter
Release_date: 02/04/2013
Label: One Little Indian Records
Rating: Drie sterren (3)
Soundsid: 3159718
Sudden Elevation Ólöf Arnalds
3
3

De IJslandse zangeres en multi-instrumentalist Ólöf Arnalds (ze speelt viool, altviool, charango en gitaar) bracht begin februari haar derde studioalbum Sudden Elevation uit. Arnalds’ IJslandse debuutalbum Við og Við viel goed en ook opvolger Innundir Skinni in 2010, een mix van Engelse en IJslandse lyrics, werd een succes. Haar derde album Sudden Elevation is het eerste album dat volledig in het Engels is gezongen.

Ólöf (overigens niet te verwarren met Ólafur Arnalds, neef en eveneens muzikant met recent een tweede album) maakt folsky melodieuze en kalmerende liedjes. Haar stem doet erg aan die van Newsom denken en ook Björk en Kate Bush zijn veelgehoorde vergelijkingen.

Het album opent met het opgewekte German Fields, een speels maar ingetogen lied waarin vooral de vioolpartijen als dartelende vlinders door het lied gesponnen zijn. Arnalds’ stem is er één die niet standaard is en je moet ervan houden, maar hou je ervan, geniet je van de mauwende zang die de IJslandse uitkraamt.

Tweede song Bright And Still is eens stuk eenvoudiger, Arnalds’ zang wordt alleen begeleid door een akoestische gitaar en haar zussen Klara en Dagny, die stilletjes op de achtergrond meezingen. Ook op Return Again, een eveneens kalme song met alleen gitaar- en pianobegeleiding, zingen de twee mee. Het lied heeft een trieste boodschap over een voorbije liefde die telkens terugkomt.

Dan komt Treat Her Kindly en het klinkt alweer een stuk vrolijker. Arnalds zingt anders, haar stem heeft een speelsere en hogere klank, dan in de twee voorgaande nummers. Dankzij de slimme melodie is dit nummer één van de betere op het album. Op Call It What You Want hoor je voor het eerst duidelijk meer instrumentatie: een baslijn en voorzichtige drumtikken (met brushes, dat dan weer wel), maken de verder sobere song veel interessanter. Samen met Treat Her Kindly zijn het de nummers die het best beklijven.

Ólöf klinkt op de meeste overige nummers aardig opgewekt. A Little Grim is net een sprookje op muziek, inclusief zang in kanon en Numbers And Names brengt mede dankzij de samenzang veel positieve vibes over. Meer ingetogenheid hoor je bijvoorbeeld in titelsong Sudden Elevation en Onwards And Upwards.

Ólöf Arnalds weet ‘jeugdige’ vreugdigheid en ‘volwassen’ kalmheid heel goed te combineren. Het is zonder twijfel ‘luistermuziek’ wat de blonde zangeres maakt, maar dat wil niet zeggen dat er niet gespeeld oftewel geëxperimenteerd mag worden met stemgeluid en instrumenten. Het is nog niet zo uitbundig als My Brightest Diamond, maar Arnalds’ bravoure heeft van Sudden Elevation een luisterwaardig album gemaakt.

Tracklisting Sudden Elevation:

 1. German Fields
 2. Bright And Still
 3. Return Again
 4. Treat Her Kindly
 5. Call It What You Want
 6. A Little Grim
 7. Fear Less
 8. Numbers And Names
 9. Sudden Elevation
 10. The Joke
 11. Onwards And Upwards
 12. Perfect