Okieson – The Moment You’re Airborne (After Driving Off A Cliff)
Door op 07 maart 2015

Band: Okieson
Album_title: The Moment You're Airborne (After Driving Off A Cliff)
Genre: Americana, country, roots, rock, alternative, experimental
Release_date: 03/07/2015
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
The Moment You're Airborne (After Driving Off A Cliff) Okieson
3.5
3.5

Okieson. De band die altijd klonk als één uit the American south, presenteert vanavond in de Nijmeegse Brebl zijn vierde langspeler, getiteld The Moment You’re Airborne (After Driving Off A Cliff). De americana- en countryinvloeden zijn nog altijd volop aanwezig, ditmaal is er echter veel meer ruimte voor experiment.

Zanger/gitarist en spil van de band, Sebastiaan van Bijlevelt, profileert zich niet alleen als muzikant, maar ook als producer. Hij werkte met een ontelbaar aantal wonderschone artiesten in zijn eigen Galloway Recording Studio. Een greep: Pete Cummings (Elvis Presley, Johnny Cash, Willy Nelson), Mario Goossens (Triggerfinger), Paul Niehaus (Calexico), Mark Nevers (Bonnie Prince Billie/Lou Barlow), maar ook bijvoorbeeld onze eigen Automatic Sam en Shaking Godspeed.

Het album is tevens met een keur aan gastmuzikanten opgenomen. Het resultaat is een avontuurlijke trip door het hoofd en langs de emoties van Van Bijlevelt. Het ene moment waan je jezelf op een strand bij zonsondergang (Boards Of Oak), het andere in een louche kroeg (You’re Better Of). Van Bijlevelt klinkt soms zalvend en kalmerend, andere momenten laat hij zijn stem en gitaar angstaanjagend schuren. Speciaal applaus ook voor het bijzonder effectieve gebruik van percussie en piano, bijvoorbeeld in Whatever en Girl Like You. Wat opvalt is de grote ruimtelijkheid en spanningopbouw. Er wordt in de liedjes tijd genomen de luisteraar in een bepaalde sfeer te trekken. Afsluiter We The People mag een samenvatting genoemd worden.

The Moment You’re Airborne is onheilsspellend, ruimtelijk en grillig. Een album waarbij je niet alleen je oren, maar al je zintuigen voelt spitzen. Eén dat je meezuigt, kort laat wegsoezen, maar je dan weer uit je stoel schopt om al je ledematen te doen vibreren. Prachtplaat.

Koop tickets voor de releaseparty hier.

Tracklisting The Moment You’re Airborne (After Driving Off A Cliff):

  1. Trash In The Eye
  2. Boards Of Oak
  3. Whatever
  4. You’re Better Of
  5. Fuck That Shit
  6. Girl Like You
  7. Lorelei
  8. No Luck Today
  9. We The People