Nystagmus – Dancing Eyes
Door op 09 januari 2017

Band: Nystagmus
Album_title: Dancing Eyes
Genre: Alternative
Release_date: 06/06/2016
Label: La Belle Borgne
Rating: Vier sterren (4)
Dancing Eyes Nystagmus
4
4

Nystagmus (een aandoening waarbij het oog ongecontroleerd beweegt) maakte met debuut Dancing Eyes een ronduit heerlijk album. Met bassiste Farida Amadou en drummer Tom Malmendier aan het roer duikt er een stevig duo op dat het vooral moet hebben van artistieke onafhankelijkheid en intrigerende interactie. Slechts opgenomen op enkele dagen in MJ Chenee, en gemixed door Nicolas Hendrick weet het duo met dit album indruk te maken. Nystagmus komt uit de Luikse improvisatiescène, maar mag wat ons betreft gerust bredere bekendheid verwerven.

Het loont overigens best de moeite om eens naar loeuilkollectif/Belle De Borgne (°2015-..) te gaan, want wie fan is van anti-commercieel werk, (free) jazz en improvisatiemuziek vindt er vast zijn gading. Rode draad bij dit label is dat artiesten de volledige vrijheid krijgen om hun muzikale plannen te kunnen uitvoeren. De leden van het collectief eisten muzikaal-artistieke vrijheid voor zichzelf op. En maar goed ook gezien muziek steeds meer vanuit hokjes en kadertjes beschouwd wordt.

Het duo opent zijn set met een loodzwaar, duister en pikdonker Betrayal, dat ruimschoots de tijd neemt om het geluidsspectrum te verkennen. Meer dan elf minuten bouwen Amadou en Malmendier een geweldige spanning op, iets dat ze tijdens het hele album blijven aanhouden. Direct hoorbaar is de rauwheid en directheid. Zonder al te veel poespas gespeeld voel je instinctief aan hoe dit duo teert op uitwisseling en interactie.

Nystagmus, dat is echt over de muurtjes denken en luisteren. Beide muzikanten zijn dan ook heerlijk fascinerende geluidskunstenaars. Opmerkelijk is dat Amadou haar elektrische bas niet zelden op de meest onorthodoxe manieren bespeelt en ook Malmendier, die er al enkele albums en ongewone samenwerkingen op heeft zitten, is zeker niet te vangen voor gestandaardiseerde drumtikjes.

Het album is het resultaat van improvisatie, van uren zoeken, maar getuigt nog het meest van al van tomeloos spelplezier. Luister gerust mee hoe pakweg Tensions een baken van spanning is, vol frictie en experiment. Het kraakt, het piept, maar het lééft bovenal. En dat is waarom we graag onze oren te leen geven aan dit Nystagmus.

Soms duiken er wat lossere fragmentjes op zoals het gedachte-experiment Ouatte, dat twee dikke, fantastische oorstoflappen als het wonderlijk schurende I Said No en en het prikkelende Ghhz introduceert. Beiden weten de luisteraar in no time letterlijk alle hoeken van de kamer te laten zien. Uiterst straf spul dus, en misschien nog het meest van al een gelukzalige geluidswereld. Het duo neemt het overigens niet altijd even ernstig en weet een goede grap te waarderen. Zo sluit het korte en erg ruige Pardon De Vous Déranger het eerste schijfje af.

En zo schakelen we over naar het tweede schijfje, dat zich kenmerkt door kortere sonische expressies zoals Sharp. Veel noise, veel geluid. Maar Amadou en Malmedier slagen er wonderwel in om hun unieke interactie goed op band te zetten. Soms verwijzend naar de noiseterroristen van Sonic Youth (het heerlijk schurende Wah, dat ons de volumeknop een stevige ruk naar rechts te geven), soms spacy (én grappig) zoals tijdens Extra Tes Restes, al laten ze niet na om de artistieke vrije hand, zoals tijdens Thistrackhasnotitle goed in de verf te zetten.

Tegen dan zijn naast uw ogen ook uw oren ook ongetwijfeld aan het dansen geslagen, al doet Nystagmus er nog een schepje bovenop met Suffer. Het duo weet echter vooral indruk te maken tijdens de wat langere stukken zoals …andthisoneneither! En met Least zetten ze er, rusteloos als ze zijn, een fraai punt achter.

Dancing Eyes van Nystagmus is geen album dat je al te vrijblijvend opzet om een feestje mee op te leuken, maar het is wel prima oorstofmateriaal voor de luisteraar die geprikkeld wordt door zoekende muzikanten, die auditief experiment naar waarde schat en die zich exact niets aantrekt van commerciële verwachtingen whatsoever. Prima spul voor wie zich al eens laaft aan (avant-garde) jazz en punktoppers als The Ex.

Tracklisting Dancing Eyes:

CD1:

 1. Betrayal
 2. Tensions
 3. Ouatte
 4. I Said No
 5. Ghhz
 6. Pardon De Vous Déranger

CD2:

 1. Sharp
 2. Wah
 3. Extras Tes Restes
 4. Thistrackhasnotitle
 5. Suffer
 6. Folie Symétrique
 7. rrBlshhh
 8. …andthisoneneither!
 9. Least