Noveller – Fantastic Planet
Door op 05 februari 2015

Band: Noveller
Album_title: Fantastic Planet
Release_date: 01/23/2015
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3380764
Fantastic Planet Noveller
4
4

De New Yorkse experimentele filmmaker en –componist Sarah Lipstate geeft ons onder de naam Noveller al jaren haar visie op instrumentale gitaarmuziek. Met veel effecten en stijlmiddelen, zoals drones, loops, feedback en andere “technische trucjes” creëert ze haar eigen fantasiewereld.  Nu zijn er genoeg genre-genoten die in theorie iets gelijkaardigs doen. Wat Noveller echter anders maakt is dat haar muziek al snel iets verhalend heeft, waarbij emotie en sfeer veel belangrijker zijn dan het technische aspect binnen de muziek.

Met de jaren is Novellers muziek meer open geworden. Waar oudere releases nog gehuld waren in een dikke mist en een opdringerig verstikkende sfeer is er op recent werk meer ademruimte, meer lucht. Ook is er opeens ruimte voor een snufje synthesizer, subtiele vocalen en beats. Op Fantastic Planet zijn deze synths vaak niet als los element te herkennen. Ze hebben door het gebruik van veel effect dikwijls dezelfde toon als de gitaar. Dit alles draagt bij aan één geheel, dat de luisteraar veel ruimte geeft voor interpretatie. Op een subtiele, maar zeer uitgedachte manier – misschien wel meer  dan ooit – stuurt Lipstate haar nummers door een rollercoaster van sferen en emoties: dromerig, duister, vrolijk, boos. Echter voelt het nooit opdringerig. Het staat bijvoorbeeld gelijk aan het lezen van een boek, waarbij je emotioneel de “juiste” richting in wordt gestuurd, maar het totaalplaatje zelf invult. Zo moest ik zelf denken aan: 80’s film soundtracks, duistere sprookjes en de kracht van de natuur. Anderen zullen daar weer heel andere associaties bij hebben. Een direct gevolg van deze open sfeer is dat er minder ruimte lijkt voor wilde climaxen. Gitaren zwellen dikwijls aan, om vervolgens weer opgeslokt te worden in de ruimtelijke wereld van het totaalplaatje. Dit kan wat saai overkomen, maar het zorgt er uiteindelijk wel voor dat die vrij sfeer blijft voortbestaan, zonder je abrupt terug te roepen naar de harde werkelijkheid.

Uiteindelijk is het dus een album geworden waarbij sfeer en emotie je helpen een eigen wereld te creëren die bij deze muziek past. Fantastic Planet? Inderdaad!

Tracklisting Fantastic Planet:

  1. Into the Dunes
  2. No Unholy Mountain
  3. Rubicon
  4. Sisters
  5. Concrete Dreams
  6. Pulse Point
  7. In February
  8. Growing
  9. The Ascent