Noblesse – Nothingisanything
Door op 07 november 2014

Band: Noblesse
Album_title: Nothingisanything
Release_date: 10/25/2014
Label: Elevate Records
Rating: Drie sterren (3)
Soundsid: 3355254
Nothingisanything Noblesse
3
3

Ze komen uit rockcity Den Haag en hebben met Nothing Is Anything (staat aaneengeschreven op de hoes overigens) inmiddels de derde langspeler bij de platenboer liggen. Noblesse is een trio dat met Sound The Alarm (2006) en We Are Not Humanity (2010) al liet horen uit het juiste rockhout te zijn gesneden. Tijd voor de doorbraak?

Dat zou zomaar eens kunnen, want er staan ook op Nothing Is Anything behoorlijk wat sterke tracks. Nummers waarin de muzikale voorkeur van het trio in meer of mindere mate naar voren komt. Nirvana, Massive Attack, The Cure en Sonic Youth zijn bands waardoor de in 1979 in Israel geboren zanger en liedjesschrijver Amos Ben-Tal zich heeft laten beïnvloeden.

Het is vooral laatstgenoemde band die sterk doorklinkt in het geluid van Noblesse. Zo doet het drumritme tijdens het intro van Excess Baggage erg sterk denken aan Sonic Youths Sister, van het onvolprezen gelijknamige album van de Amerikaanse band uit 1987. Niks mis mee, want verder is Noblesse ronduit authentiek te noemen. Zo opent de plaat met de krachtige rocksong Massive Experience, die wordt voortgestuwd door de gitaar van Ben-Tal. Dawn Of The Age is een song waarin een hoofdrol is weggelegd voor drummer Kees Zuurbier, die eerder furore maakte in de Haagse band Easy Meat.  Thurston Moore zou zich niet hebben geschaamd voor het nummer.

De krachtigste songs zijn te vinden in het eerste gedeelte van Nothing Is Anything. Niettemin verslapt de aandacht niet of nauwelijks daarna. Zo is afsluiter The Sleeper een meeslepende ballad, die de plaat een passend einde geeft.

Oké, al met al is Nothing Is Anything geen grensverleggend album geworden, maar een misser is er niet op te vinden. Het zijn stuk voor stuk tracks met een kop en een staart, waarop we de Hagenezen nu dus al drie albums achter elkaar kunnen betrappen. Dat is knap en verdient waardering.

Op het podium wordt de creativiteit van de band extra luister bijgezet met een videoscherm waarop de songs op subtiele wijze versterkt worden. Niet voor niets is Noblesse ook daarom geïnviteerd voor het prestigieuze State-X New Forms Festival in Den Haag, dat in december plaatsvindt. Daarna een clubtour?

Tracklisting Nothing Is Anything:

  1. Massive Experience
  2. Dawn Of The Age
  3. Frames
  4. Sit, Please
  5. Eat, Fuck, Sleep
  6. The One With The Gun
  7. Excess Baggage
  8. Try, Slide, Fall
  9. The Sleeper