Nirvana – Bleach (20th Anniversary)
Door op 10 november 2009

Band: Nirvana
Album_title: Bleach
Genre: Alternative
Label: SubPop
Release_date_reissue: 11/10/2009
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 1100614
Bleach Nirvana
3.5
3.5

Het is alweer 20 jaar geleden dat Bleach verscheen, het debuutalbum van Nirvana. Wat als een opvallend maar niet echt goed verkopend debuutalbum werd gezien groeide met het gigantische succes van het tweede Nirvana album Nevermind toch uit als een millionseller. De echte waarde van het album werd pas jaren later onderkend.

Nirvana werd 1987 gevormd door bassist Krist Novoselic en zanger/gitarist Kurt Cobain in Aberdeen, Washington. Na met diverse drummers gewerkt te hebben vonden ze in Chad Channing hun ideale match. Na jaren van demo’s maken werd het uit Seattle afkomstige platenlabel SubPop bereid gevonden een eerste single met de band uit te brengen. Het door Robbie van Leeuwen geschreven en eerder door ons eigen Shocking Blue bekend gemaakte Love Buzz, werd door SubPop in een speciale serie aangekondigd als SubPop Single Of The Month uitgebracht.

Met het opvallende succes van de single werden vervolgens met dezelfde producer Jack Endino de opnamen voor Bleach gemaakt. Het songmateriaal was, op Love Buzz en het samen met Novoselic geschreven, van de hand van Kurt Cobain. Het verhaal gaat dat Cobain de teksten van de songs een avond voor de opnamen schreef en er verder weinig aandacht aan bestede. De muziekstijl was geankerd in de punk, metal en pop. De agressie in de songs was de ideale uitlaatklep voor Cobain en de drive in de songs is onnavolgbaar. De ongepolijste productie van Eldino doet de rest. De diepe en upfront bas van Novoselic, de rammelende gitaarsound en de gruizige stem van Cobain kenmerkten vanaf dat moment de Nirvana sound. Songs als About A Girl en album opener Blew bleken, naast Love Buzz, al snel ware klassiekers.

Met het enorme succes van het tweede album Nevermind wist het album daarna snel een klassieke status te bemachtigen. Bij her-beluistering dient echter wel gezegd te worden dat hoe goed Bleach ook is, het album toch vooral een voorbode is van het grote songschrijvertalent wat Cobain op de daarop volgende albums weet te etaleren. Hun live reputatie wordt op de 20th Anniversary edition bevestigd met een optreden uit Portland, Oregon uit 1990. wat bijgevoegd op de reguliere CD staat. Wat een heerlijk onbesuisde energie spat daarvan af. Al dient ook gezegd te worden dat de band even later in drummer Dave Grohl een wel zeer geweldige aanvulling op hun sound kreeg. De uitvoering van Molly’s Lips van Cobain favorieten The Vaselines is echter een ware killer.

Tracklisting Bleach (20th Anniversary):

 1. Blew
 2. Floyd The Barber
 3. About A Girl
 4. School
 5. Love Buzz
 6. Paper Cuts
 7. Negative Creep
 8. Scoff
 9. Swap Meet
 10. Mr. Moustache
 11. Sifting
 12. Big Cheese
 13. Downer
 14. Intro (Live At Pine Street Theatre)
 15. School (Live At Pine Street Theatre)
 16. Floyd The Barber (Live At Pine Street Theatre)
 17. Dive (Live At Pine Street Theatre)
 18. Love Buzz (Live At Pine Street Theatre)
 19. Spank Thru (Live At Pine Street Theatre)
 20. Molly’s Lips (Live At Pine Street Theatre)
 21. Sappy (Live At Pine Street Theatre)
 22. Scoff (Live At Pine Street Theatre)
 23. About A Girl (Live At Pine Street Theatre)
 24. Been A Son (Live At Pine Street Theatre)
 25. Blew (Live At Pine Street Theatre)

Written in Music Nieuwsbrief