Nevermind van Nirvana alweer 20 jaar geleden
Door op 23 juni 2011

Band: Nirvana
Album_title: Nevermind
Genre: Alternative
Label: Geffen

Het is alweer bijna 20 jaar geleden, om precies te zijn 24 september 1991, dat het legendarische album Nevermind van het uit Seattle afkomstige Nirvana uitkwam. De platenmaatschappij heeft besloten deze gebeurtenis niet zomaar voorbij te laten gaan en pakt uit met een dikke boxset.

Nevermind kwam uit in een periode waarin alle ogen op Seattle gevestigd waren. Bands als Mudhoney en Soundgarden hadden de stad en de dikke rock met een prettig rafelige punksound vanaf de laate jaren 80 reeds op de muziekkaart gezet. Nirvana trok via het in Seattle gevestigde platenlabel Sub Pop met hun debuut Bleach reeds veel aandacht op. Mede door de verpletterende live optredens. Maar op basis van tweede album Nevermind en vooral de single Smells Like Teen Spirit werd Seattle voor even het middelpunt van de muziek. Nevermind werd met zijn onstuimig geniale songs, in een moddervette productie van Butch Vig, een absolute klassieker en miljoenen verkoper. Er gingen in totaal meer dan 30 miljoen exemplaren van het album over de toonbank.

De platenmaatschappij Sub Pop had voor het tweede album reeds een deal gesloten met het veel grotere Geffen Records en het weergaloze succes werd door beiden verdeeld. In samenwerking met Universal Music wordt nu na 20 jaar een dikke 4 CD/1 DVD boxset uitgebracht. De CD’s zullen naast het reguliere album ook nooit eerder uitgebrachte opnamen bevatten, b kantjes, BBC radio opnamen, alternatieve versies van songs, nooit eerder uitgebrachte live opnamen en een volledig, nooit eerder uitgebracht, concert op DVD