Natalie Sandtorv – Freedom Nation
Door op 18 januari 2018

Artiest: Natalie Sandtorv
Album_title: Freedom Nations
Genre: jazz, experimenteel
Release_date: 12/08/2017
Label: Ora Fonogram
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3777323
Freedom Nations Natalie Sandtorv
3.5
3.5

In haar moederland Noorwegen is ze geen onbekende meer en stilaan komt de jonge zangeres Natalie Sandtorv ook in de Europese jazzscène aan bod met haar avontuurlijke benadering. Zoals de titel aangeeft draait het om vrijheid, een kostbaar goed dat steeds meer onder druk komt in talloze conflicten.

Sandtorv weet deze, meer dan ooit op ons bestaan ingrijpende, evolutie te vatten in haar muziek. Dat gebeurt niet alleen in de titeltrack. Sandtorv schreeuwt haar engagement uit bovenop verscheurende sax uithalen, een laag synthesizers en vervormde gitaar erupties. Dat gebeurt eveneens in Borders, onheilspellende drumroffels transformeren in sfeervolle percussie en de song evolueert in een spirituele soundtrack met dromerige zangpartijen.

Die komen in Fire meer op de voorgrond en de niet accentloze zang van Sandtorv draagt bij tot een wat mysterieuze sfeer. Het vocale gedeelte van Chant herinnert enigszins aan Björk. Het door zwoele sax en sirenezang ingeleide Higher Rituals roept de sfeer van de Noorse fjorden op, gaandeweg wordt het opnieuw  grimmiger als driftige percussie worstelt met verwrongen, haast pijnlijke sax scheuten. Na North, een bijzonder fraai ingetogen piano instrumentaaltje met woordloze zang besluit Natalie Sandtorv met “We Are Not Free”. Een slogan die geenszins opgaat voor de experimentele benadering die heel wat inspanning van de luisteraar vereist.

Tracklisting Freedom Nation:

  1. Intro
  2. Freedom Nation
  3. Borders
  4. Fire
  5. Chant
  6. Higher Rituals(Intro)
  7. Higher Rituals
  8. Lovers
  9. North
  10. We Are Not Free