Na 28 jaar weer een officiële vinyl albumlijst in Nederland
Door op 23 september 2014

Op 13 oktober presenteert de stichting vinyl50.nl de vinyl album top 50. Deze nieuwe albumlijst is uitsluitend gebaseerd op de vinyl verkopen van een groot aantal toonaangevende onafhankelijke platenwinkels in Nederland, evenals de verkopen van ‘ketens’ als Concerto/Plato en Velvet.

In oktober 1986 hield de toenmalige albumlijst op te bestaan als ‘exclusief vinyl domein’: de verkoop van cd’s bepaalde vanaf toen meer en meer de albumlijst, totdat het in 1991 helemaal gedaan was met de elpee. De officiële kick-off met publicatie van de eerste lijst zal gaan plaatsvinden in Haarlem op maandag 13 oktober.

Peter Funcke is de initiatiefnemer van de VINYL50 en vond in Mariska Tuinier en Max Mollinger zijn perfecte partners om lijst vorm te geven. Zoals zij alle dr9ie aangeven: “Digitale distributie en consumptie van muziek is anno 2014 niet meer weg te denken en is in beginsel gebaseerd op gemak, relatieve laagdrempeligheid en snelheid, maar kan nooit het enige vervoermiddel zijn. Vinyl in al haar aspecten (van productie tot consumptie) staat meer voor duurzaamheid in de breedste zin van het woord. Duurzaamheid, niet alleen voor artiesten, maar ook voor aanpalende branches als vormgeving, fotografie & beeld, drukkerijen, vinylperserijen, distributeurs en (independent) platenlabels. Daarnaast vinden wij het belevingselement van vinyl aanmerkelijk interessanter. Wij hopen met deze album top 50 een bescheiden bijdrage te leveren aan de toenemende en spectaculaire groei van verkoop van vinyl in Nederland en derhalve de website http://www.vinyl50.nl/ te laten uitgroeien tot een platform van belang”, aldus de initiatiefnemers.