My Sad Captains – Sun Bridge
Door op 20 oktober 2017

Band: My Sad Captains
Album_title: Sun Bridge
Genre: Alternative
Release_date: 10/06/2017
Label: Bella Union
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3716698
Sun Bridge My Sad Captains
3.5
3.5

Op Sun Bridge, de vierde langspeler van My Sad Captains inmiddels, zit het verschil deels in de wijzigingen in de bezetting. Gitarist Leon Dufficu en drummer Ben Walker namen het over van respectievelijk Nick Goss en Jim Wallis. Toch blijft de naar een gedicht van Thom Gunn vernoemde groep die in 2009 opgericht werd, staan voor hypnotiserende droompop die soms echo’s bevat van bands als Mercury Rev of Cocteau Twins.

Sun Bridge klinkt dan ook ontzettend warm. Dat haal je onder meer in de titels zoals New Sun, Wintersweet of Early Rivers. Qua groepsgeluid zitten we dan weer helemaal in indiepop die soms een toefje electronica of ambient herbergt. Zonder over specifieke songs te muggeziften, valt hier erg op hoezeer de songs in elkaar overgaan zodat er echt sprake is van een langspeler eerder dan een losjes bij elkaar geharkte collectie.

De songs op het door Jeff Zeigler (o.a. Steve Gunn, Kurt Vile, A Sunny Day In Glasgow) geproduceerde album nemen je mee naar een heel eigen klankwereld waarin magie nu eenmaal mogelijk is. Het zijn songs waar je als luisteraar helemaal in kan verdwalen, net zoals in een sprookjesachtig bos waar elke nieuwigheid een betovering is.

We zijn bijzonder enthousiast over het album. Dat heeft deels te maken met de manier waarop er sprake is van loopzuivere, zij het wat op klassieke leest geschoeide popmuziek (het memorabele Don’t Listen To Your Heart of Curtain Calls). Neem bijvoorbeeld ook hoe het memorabele Destination Memory, een van de vele hoogtepunten op het album, prikkelt en de luisteraar overstag doet gaan. Het was de bedoeling dat dit album diversiteit zou omarmen. Zo hoor je hoe de groep verschillende paden tegelijkertijd bewandelt: zowel pop als meer rockgerichte songs (bijvoorbeeld het krautrockerige Everything At The End Of Everything) evenals electronica en ambient gestuurd experiment. Ook meer psychedelicagetint werk (New Sun) komt aan bod.

In het allerbeste geval komen al die elementen samen en vormt het geheel meer dan de loutere optelsom. Dat is hier zeker het geval. Sun Bridge is het album waar de groep te maken heeft met allerlei veranderingen en daar net zijn sterkte haalt. Zo mag je het jammer vinden dat de groep te maken heeft met al die wijzigingen qua bezetting (ook bassist Dan Davis verliet de groep na de opnames, maar is via het artwork nog ergens wel aanwezig), de toekomst is echter hoopvol en lacht hen toe.

Tracklisting Sun Bridge:

  1. Early Rivers
  2. Everything At The End Of Everything
  3. Destination Memory
  4. Don’t Listen To Your Heart
  5. None In A Million
  6. William Campbell
  7. Curtain Calls
  8. New Sun
  9. Wintersweet
  10. Relive