My Morning Jacket – Circuital
Door op 10 juni 2011

180g
2LP
3mm
ATO
Band: My Morning Jacket
Album_title: Circuital
Genre: Alternative
Release_date: 06/10/2011
Label: ATO
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 2934949
Circuital My Morning Jacket
4
4

Wat blijft My Morning Jacket toch een heerlijk onvoorspelbare band. Ook met hun prima nieuwe album Circuital weten ze weer iedereen op het verkeerde been te zetten.

Dat bij My Morning Jacket geen muzikale barrière niet te overbruggen viel was bij de eerste live performances die de band ook hier in Nederland gaf reeds optimaal te bespeuren. De fraai donkere, ingetogen sfeer van hun debuutalbum, werd live verfrist door Rhythm & Blues covers en een geweldige versie van Tyrone van Erykah Badu. MMJ voorman Jim James is een groot funk en soul liefhebber en het was maar af te wachten wanneer de band deze liefde ook op een album zou gaan versmelten binnen de songs. Dat gebeurde uiteindelijk voor de eerste keer op het album Z (2005),waarop de band ook synthesizers gebruikte. Maar alles viel muzikaal helemaal op de goede plek met het geweldige album Evil Urges (2008). De band verruilde met dat album de alternative rocksound voor een breder geluid waarin net zoveel ruimte was voor pop, soul en funk. Evil Urges was daarmee een grote stap voorwaarts en het eerste meesterwerk na het verrassende debuutalbum.

Met hun nieuwe album Circuital zetten ze deze koers fascinerend voort. Gelijk vanaf de prachtige albumopener Victory Dance maar vooral met het daarop volgende titelnummer word je als luisteraar lekker op het verkeerde been gezet. Met een fraai hakkelend gitaarmotief startend en een (ouderwets) op volle galm zingende Jim James, verschuift de song naar een epische rocksong met erg fijn gitaarwerk en briljante twists and turns. Alleen al voor het titelnummer zou deze nieuwe My Morning Jacket aangeschaft kunnen worden.

Maar juist ook in het heerlijk meezingbare Holding On To Black Metal (wat een ongelooflijk dikke radiohit zou dit moeten zijn!!!), de briljante popsong The Day Is Coming, het fraai ingetogen Wonderful (The Way I Feel) of het emotievolle Slow Slow Tune komt de zo opmerkelijke My Morning Jacket sound tot volle wasdom. De sfeer in songs verschuift net zo gemakkelijk van pop naar alternative rock, van folk naar funk en van country naar Rhytm & Blues. Waar in de handen van vrijwel alle andere bands op de planeet dit volledig verkeerd zou uitpakken blijkt die eclectische stijl My Morning Jacket juist briljant te passen.

Jim James en zijn mannen zijn door hun muzikaal ondoorgrondelijkheid en bizar goede liveshows een van de belangrijkste bands van de afgelopen jaren geworden. Met Circuital voegen ze een erg goed nieuw album aan hun indrukwekkende catalogus toe.

Tracklisting My Morning Jacket – Circuital:

  1. Victory Dance
  2. Circuital
  3. The Day Is Coming
  4. Wonderful (The Way I Feel)
  5. Outta My System
  6. Holdin’ On to Black Metal
  7. First Light
  8. You Wanna Freak Out
  9. Slow Slow Tune
  10. Movin’ Away

Written in Music Nieuwsbrief