Mr Ott – Single Shot
Door op 01 februari 2017

Band: Mr. Ott
Album_title: Single Shot
Genre: Alternative
Release_date: 11/24/2016
Label: Art As Catharsis Records
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Single Shot Mr. Ott
3.5
3.5

Fan van Anderson Paak, BadBadNotGood, Mulate Astatke en Fela Kuti? Dan kan u ook eens uw oren lenen aan Mr Ott. Die brengt met Single Shot de opvolger van Drop It Like It’s Ott (2015). Achter Mr Ott schuilt de in Sydney gebaseerde tenor- en bassaxofonist Matt Ottignon, die net als Black Flower bij ons, van Ethiopische muziekjes en meer houdt. Daarnaast sturen zijn voorkeuren hem ook naar jazz, fifties en sixties soul, al zijn er op Single Shot ook invloeden van het Afrofuturisme van Herbie Hancock en de spacejazz van iemand als Nik Turner op te merken.

Het resultaat is behoorlijk uniek en willen we je dan ook al te graag signaleren. Oosterse sounds, gemengd met jazz, funk, groove en psychedelica. Ziedaar het recept voor een pracht van een album, dat helaas onder de radar van de mainstream verdween.

Net als vele anderen geraakte Ottignon geïntrigeerd door de uitzonderlijke compilatiereeks Ethiopiques. Een ontmoeting met de Ethiopische zanger Dereb Dalesegn en een reis naar het land verzegelden een liefde die wellicht nooit eindigt. En net als op voorganger Drop It’s Like Ott krijgen we op het nieuwe Single Shot een meerkoppige bende (Ottignon en Peter Farrar op sax, Ellen Kirkwood op trompet, Daniel Pliner op keys, Ben Panucci op gitaar, Eden Ottignon op bas en Carlos Adura en Dan Kennedy op drums en percussie) die samen de heerlijkste muziek uit hun instrumenten krijgen.

Mr Ott verspreidt onophoudelijk een positief humanisme waar we alleen maar achter kunnen staan. En dat is slechts een van de vele elementen die het de moeite waard maken om deze band te ontdekken. De sound bijvoorbeeld is erg fris en modern, ook al baseert dit collectief zich op vaak veel oudere (jazz)tradities.

Het knappe is ook dat deze bende zichzelf de creatieve vrijheid gunt die ze nodig heeft. En dat rendeert. De fusiongerichte opener Blood Sky bijvoorbeeld klinkt initieel erg lui, maar zet dankzij sensuele blaasinstrumenten zoals sax en trompet meteen in op warmte. Neem er dan nog bij dat er allerhande vreemde ritmische wendingen opduiken en de hele band opgaat in een uiterst sfeervolle en meeslepende spektakelsound, zoals pakweg bands als Cinematic Orchestra, Bonobo en artiesten als DJ Shadow dat kunnen.

Met tracks als Heroic Easy wordt er ingezet op tempo en vaart. En dat met een geweldig musicerende band die weliswaar grotendeels aanleunt bij een Ethiojazzsound, maar geïnjecteerd met nieuwe geluiden (zoals drum&bass) of met knisperende funk zoals tijdens Snakebite.

Een van de hoogtepunten is het lang uitgesponnen en netjes centraal op het album geplaatste Dragon Majesty dat minstelijk zo feestelijk is als de titel doet vermoeden. En ook de zalig groovende titeltrack Single Shot en het erg hitsige Shakedown dat tot bootyshaken aanzet stellen allerminst teleur. Met dit soort overweldigende, uiterst avontuurlijke tracks kan het haast niet anders dan dat dit collectief hiermee concertzalen allerhande op zijn kop zet.

Hét hoogtepunt zit echter in de staart. Het maar liefst elf minuten durende Space Will Win, dat maar traag op gang komt, neemt de luisteraar mee op een erg loungy en bovenal kosmische trip way out there in dit van psychedelica en ethiojazz vergeven avontuur. Fan van Anderson Paak, BadBadNotGood, Mulate Astatke en Fela Kuti, doe er uw voordeel mee.

Tracklisting Single Shot:

  1. Blood Sky
  2. Heroic Easy
  3. Snakebite
  4. Dragon Majesty
  5. Single Shot
  6. Shakedown
  7. Space Will Win

Written in Music Nieuwsbrief