Mooneye – Mooneye EP
Door op 23 maart 2018

Band: Mooneye
Album_title: Mooneye EP
Genre: Alternative
Label: Eigen beheer
Rating: Drie sterren (3)
Mooneye EP Mooneye
3
3

Al enige tijd bezig met de veroveringstocht van België: Mooneye, een vijfkoppige band rond de nog maar vierentwintigjarige songschrijver/vocalist Michel Libberecht (ex-Mickey Doyle). Libberecht rijgt met zijn band dezer dagen de prijzen aan elkaar. Met zijn band dan wel, want als er iets was waar hij muzikaal naartoe wilde gaan, dan was het wel een full grown band. Die is er nu, net als een eerste ep en de honger naar veel méér.

Niet alleen weet Zwevegemnaar Libberecht zich te omringen met fijne muzikanten als gitarist Aaron Deceukelier, bassist Stan Holvoet en drummer Rien Coorevits, ook popmuzikant/studiobeest Pascal Deweze (Studio Jezus, Hoboken) werd betrokken bij het traject dat Libberecht met Mooneye momenteel aan het bewandelen is. Een goede zet, want wie kennis maakt met opener Thinking About Leaving hoort duidelijk een affiniteit met Beatleske pop en Big Star. En dan is Deweze, die naast zijn werk bij Metal Molly, Sukilove, Broken Glass Heroes natuurlijk ook solo uit de voeten kan, een voor de hand liggende keuze, zowel in de hoedanigheid van producer als mentor/begeleider van deze songschrijver die zich met deze ep wat in het verlengde speelt van Jake Bugg, Miles Kane, Villagers of Bony King Of Nowhere.

Al snel word je gepakt door songs die enerzijds smeken om op de radio gedraaid te gaan worden en anderzijds ook de voortekenen bevatten van iets veel groters. Hoor hoe Libberecht en zijn medemuzikanten zich tegoed doen aan bubblegumpopstructuren met aantrekkelijke hooks, zoals Time To Get Away From Here waarin een tripperig ritme en sixties orgelwerk subtiel aanwezig tekent. Interessant is ook dat hij zijn psychpopsongs verrijkt met sfeerelementen uit country- en western (wat tot uiting komt in het gitaarwerk) en zo een wat eigen, authentieke sound ontwikkelt.

Het beste komt die eigen sound misschien wel naar voren tijdens het meeslepende Black River, dat in onze oren hét hoogtepunt op deze ep vormt. Initieel is er donkerte en een behoorlijk duistere sound, waarna die heel bijzondere, warme stem van Libbrecht de luisteraar langzaam tracht te verleiden. Heel even hoor je een best vage echo van Mark Lanegan, aangevuld met een mespuntje nostalgie. Hoewel deze song eerder een buitenbeentje is op deze verder door loepzuivere pop gedomineerde ep, merk je vooral dat er méér talent aanwezig is dan het handvol songs misschien laat vermoeden. Hier zit vast (nog) meer in. Als Libberecht wat los komt van de indiepop en de invloedssferen nog wat verruimt, dan ligt er vast een ontzettend mooie toekomst voor hem weggelegd.

Tracklisting Mooneye EP:

  1. Thinking About Leaving
  2. This Thing
  3. Time To Move Away From Here
  4. Black River
  5. I Don’t Believe The Times Have Changed