Mintzkov – Rising Sun, Setting Sun
Door op 01 april 2010

Band: Mintzkov
Album_title: Rising Sun, Setting Sun
Genre: Alternative
Release_date: 02/22/2010
Label: Rocky
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 2742023
Rising Sun, Setting Sun Mintzkov
3.5
3.5

Voor dit derde album zocht Mintzkov assistentie bij de Britse mixer en producer Jagz Kooner die in het verleden werkte met onder meer Ladytron, Massive Attack, Primal Scream en Radio 4. Kooner is daarnaast met Andy Weatherall het brein achter Sabres Of Paradise.

Kooner’s affiniteit met dance vertaalt zich op Rising Sun, Setting Sun in een compact en samengebald geluid met pittige en soms straffe drums. Mintzkov krijgt niet veel gelegenheid om langdurig uit te waaieren. Tracks als Finders Keepers en The Same Future zijn hier voorbeelden van: strikt genomen zijn het gitaartracks maar de beat trekt de meeste aandacht.

Op het eerste gehoor klinkt het album wat afgemeten en sober. De plaat begint ook niet bijster sterk met de titelsong. Maar gaandeweg blijkt er toch wel het een en ander schuil te gaan achter de vrij toegankelijke productie van Kooner. Author Of The Play is beheerste poprock met smaakvolle gitaren en effecten, die uitmondt in een prima slotstuk. The 25th Hour is agressiever, met een jengelend intro en een noeste ritmetandem en Roadbuilding is een mooi sfeerstuk met een doordachte structuur.

Toen de band in 2003 als Mintzkov Luna debuteerde met het album M For Means And L For Love bleek de band in staat te zijn intrigerende sferen te scheppen met behoud van gangbare songstructuren. Songs als Mimosa, United Something en vooral In Every Crowd bleven na beluistering hangen en knaagden in het achterhoofd. Dat effect heeft de nieuwe plaat van de Belgen toch minder, al is Coronary Street een melancholisch en spannend hoogtepunt met dwingende toetsen en gitaren. Hier komt de oude Mintzkov Luna weer even om de hoek, al klinkt de band dankzij Kooner wel wat beter dan zeven jaar geleden.

Ook het afsluitende Gemini mag er wezen. De song start akoestisch, kent een tweede stem in de persoon van bassiste Lies Lorquet en zwelt langzaam aan. Stevigere gitaren en een pittigere beat dringen binnen. Maar alles blijft onder controle. Mintzkov blijft dankzij de grotere focus op transparantie en beats ook hier met beide beentjes op de grond.

Tracklisting Rising Sun, Setting Sun:

  1. Rising Sun, Setting Sun
  2. Author Of The Play
  3. Opening Fire
  4. The 25th Hour
  5. Roadbuilding
  6. Finders Keepers
  7. The Simple Future
  8. Safe House
  9. Coronary Street
  10. Gemini