Mindpark – We Will Adapt
Door op 05 juni 2011

Band: Mindpark
Album_title: We Will Adapt
Genre: progressieve rock, rock, indie, alternative
Label: Cavalier Recordings
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 2920251
We Will Adapt Mindpark
4
4

Mindpark heeft met We Will Adapt een van de betere rock-cd’s van de Lage Landen van dit jaar afgeleverd, zoveel is nu al zeker. Het debuutalbum van de band uit Den Bosch, Eindhoven en Gent laat een spannende mix van rock, indie en postpunk horen met invloeden uit de jazz en progrock.

De groep slaagt erin om al die invloeden regelmatig binnen een nummer te laten weerklinken en toch op koers te blijven. Met fraaie, sfeerrijke en gelaagde songs als eindresultaat. Mindpark trekt met de eerste tracks van het album al intrigerende sferen op die nieuwsgierig maken. De single Box Is Better is exemplarisch voor de diversiteit van de band: westcoast, seventies passages afgewisseld door stemmige climaxen in een meer eigentijdse stijl. De stuwende riffs en het dwarse karakter van Must Be Chemical brengen dEUS wat in herinnering, iets wat wel vaker voorkomt bij het beluisteren van We Will Adapt. Niets mis mee, het geeft weer eens aan hoe relevant die band is geweest. De breekbare song Closer is een prikkelend hoogtepunt, dankzij de inzet van viool en expressieve percussie roept Mindpark een bijzondere, bijna triphopachtige sfeer op.

Mindpark schrijft geen popsongs die makkelijk tot (underground)hit kunnen uitgroeien. Met de fijne, maar wat unheimische pop van Dead People komt de band nog het meest in de buurt van een radiosong. Elders zoekt de band weer meer het experiment: of het nu de hypnotiserende break is in Destroyer, de dromerige akoestische sferen van Resonance of de dwarse ritmiek en effectvolle  gitaren van het ideeënrijke Microwaves.

In Dear Traveller (“We will adapt”) ligt pathos op de loer maar de band weet dat door de aanwezige onderhuidse spanning te omzeilen. Het afsluitende Empire Evidence is vervolgens de wat bescheiden afsluiter van de een boeiende muzikale trip die Mindpark dit jaar definitief op de kaart moet kunnen zetten..

Tracklisting We Will Adapt:

 1. Beautiful Morning
 2. Delicate
 3. Box Is Better
 4. Out of the Maze
 5. Must Be Chemical
 6. Closer
 7. Dead People
 8. Destroyer
 9. Resonance
 10. Microwaves
 11. Dear Traveller
 12. Empire Evidence