Millionaire – Sciencing
Door op 15 juni 2017

Band: Millionaire
Album_title: Sciencing
Release_date: 05/18/2017
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3682011
Sciencing Millionaire
4.5
4.5

Sinds de release van het vorige Millionaire-album twaalf jaar geleden heeft Tim Vanhamel niet stilgezeten. Zijn vele projecten, of het nu als solo-artiest, als onderdeel van Broken Glass Heroes of als livekracht bij Magnus (om er slechts enkele te noemen), schieten as een muzikale supernova alle kanten op.

Nu gaat het wat ver om te zeggen dat de terugkeer van Millionaire een logische voortzetting is van al die muzikale paden die Vanhamel bewandelt, maar feit is wel dat Sciencing in feite ook een solo-album had kunnen zijn, ondanks hulp van oudgedienden Aldo Struyf en Bas Remans en vanuit project Eat Lions Damien Vanderhasselt. Naar verluidt is het etiketje Millionaire er vooral op geplakt zodat men de komende tien jaar Verhamel weer met rust laat met de vraag of er nog een nieuw Millionaire-album gaat komen. Dat laatste klinkt alsof Sciencing een ‘moetje’ is, maar dat is geenszins het geval. Het is een bevlogen en eclectisch geheel dat de luisteraar op een heerlijk muzikaal avontuur meeneemt.

Het is een avontuur dat niet voor iedereen is. De bezwerende en her en der ogenschijnlijk vanuit de onderwereld naar boven beukende opener I’m Not Who You Think You Are is even aantrekkelijk als weerbarstig. Het trekt je naar binnen óf houdt je buiten. Wie eenmaal binnen is, gat de diepte in. Under A Bamboo Moon start als een groovy in lekkere retrofalset gezongen funksoulrocker maar wordt na een sample van filosoof/mysticus Alan Watts een bijna verlicht te noemen luisterervaring. Waarna het hypnotiserende Love Has Eyes met zijn aanstekelijke en niet uit je hoofd te krijgen loopje aanvankelijk gruizig poppy voortpakt, maar tegen het einde wordt gas teruggenomen voor een sfeervol gitaarsegment over een desolaat geluidsbed ineens iets van een soundtrack krijgt. Guru’s Feet vervolgens flirt met hindoeïsme, inclusief zweverig einde. Maar wel een zweverig einde waar een schuurmachine op is gezet.

Je bent pas vier nummers verder en hebt het gevoel al de halve wereld gezien te hebben. De reis gaat door, via onder meer een introvert en minimalistisch Silent River (een duet met Canadese zangeres Clara Klein), het gruizig voortstampende Little Boy Blue (alsof je trippend door de woestijn dwaalt), de bonustracks in de vorm van de muzikale melting pot die Busy Man is en de meedogenloos voortrazende instrumentale afsluiter Visa Running (die halverwege een nét te lang durende stilte laat vallen om de luisteraar tot op het eind op het verkeerde been te zetten). Het album is nu en kleine drie weken uit en ontvouwt zich bij elke luisterbeurt steeds verder als een muzikale toverbal. Dat klinkt als een muziekjournalistiek cliché (en dat is die uitspraak ook) maar in dit geval is het wel waar. Alleen de openingstrack al voelt heel anders als je deze aan het begin van de dag tot je neemt, of juist in de avondschemer. Echt goede albums hebben de kwaliteit dat de muziek niet vastomlijnd is, dat ze de luisteromstandigheden inkleuren en andersom, dat die omstandigheden nieuw licht werpen op de gepresenteerde liedjes. Komend weekend doet Millonaire het Best Kept Secret festival aan. Ongetwijfeld gaan deze tracks in een live setting weer op een volledig andere manier leven. Een erg fraaie ‘comeback’, waar we de komende tien jaar meer dan zoet zullen zijn.

Millionaire – Sciencing

 1. I’m Not Who You Think You Are
 2. Under a Bamboo Moon
 3. Love Has Eyes
 4. Guru’s Feet
 5. Silent River
 6. Back in You
 7. Wastelands
 8. Little Boy Blue
 9. Bloodshot
 10. L’homme sans Corps
 11. Busy Man (bonustrack)
 12. Visa Running (bonustrack)