Mew – Visuals
Door op 01 mei 2017

Band: Mew
Album_title: Visuals
Genre: Alternative
Release_date: 04/28/2017
Label: PIAS
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3634627
Visuals Mew
3.5
3.5

Op hun zevende album Visuals levert het veelgeprezen Deense trio Mew twee jaar na comebackalbum +- een op tour opgenomen score die dansbaarheid en dromerigheid met elkaar verenigt.

Het nieuwe album kwam tot stand tijdens de uitgebreide tournee ter promotie van het door Michael Benhorn geproduceerde album +-. De groep Mew, bestaande uit Jonas Bjerre, Johan Wohlert en Silas Utke Graae Jorgensen, nam de bijeen gepende demo’s mee naar Kopenhagen, waar ze de songs verder bijschaafden en ook het visuele luik uitwerkten.

Frontman Jonas Bjerre licht toe dat met het nieuwe Visuals de groep verder wilde bouwen op de energie van de liveshows. Tijdens het touren werkten ze nieuw materiaal uit, soms kleine schetsjes of behoorlijk ruwe ideëen. Ze wilden maar al te graag het spontane en de creatieve energie van de wereldtournee behouden in de vorm van een album. En dat hoor je.

Niet dat er echt grote koerswijzigingen bij Mew te melden zijn, al werd er wel afscheid genomen van gitarist Bo Madsen. Als vanouds grossiert de groep op Visuals in dromerige spacepop, die vaak een euforisch en soms behoorlijk bombastisch karakter heeft en op zijn beurt aangelengd wordt met ijselijke noordelijkheid en dwarsheid.

Neem nu de huidige single Carry Me To Safety die het album afsluit. Met zijn twinkelende melodielijn en sfeervolle begeleiding is dit een net iets te voorspelbare song, die uitbarst nét waar je het zou verwachten. “They came all this way to see us / absolve our enemies and ghosts / to catch the autumn show / we’re just coming home”. Daarmee verwijst de groep naar het touren en de fans, maar ook naar het gegeven dat ze net daardoor ook offers (een thuis) brengen.

Heel anders is de best aardige, met blazers versierde single Twist Quest die de groep eerder al vrijgaf. Te gekke danspansjes van het trio, dat voor de gelegenheid zijn meest fluorescerende zelve is. Tijdens The Wake Of Your Life wordt dan weer volop verwezen naar de onuitputtelijke energie van Springsteen tijdens de eighties en met Candy Pieces All Smeared Out verwerkt de groep dan weer vuile metalinvloeden in zijn droompop.

Het aardige is dat ondanks de bij vlagen opduikende voorspelbaarheid van zijn dansbare droompop de groep net door het touren als fris en herboren naar voren komt. De koortsige, bombastische en opgepompte sfeer van het album maakt veel goed. Ay Ay Ay klinkt bijvoorbeeld erg aardig, omdat net daar de droompop wordt versmolten met een rockerige, wat meer vuile sound.

De visuals (incl. artwork) zijn ook meer dan de moeite. Wat dat betreft : geen klachten. Visuals vraagt zijn tijd, maar doet in tussentijd alvast wegdromen.

Tracklisting Visuals:

 1. Nothingness and No Regrets
 2. The Wake of Your Life
 3. Candy Pieces All Smeared Out
 4. In a Better Place
 5. Ay Ay Ay
 6. Learn Our Crystals
 7. Twist Quest
 8. Shoulders
 9. Videos
 10. Zanzibar
 11. Carry Me to Safety