MeloManics – MeloManism
Door op 18 april 2011

Band: MeloManisc
Album_title: MeloManism
Genre: Electronic, alternative
Release_date: 05/06/2011
Label: Black Label
Rating: Drie sterren (3)
Soundsid: 2917811
MeloManism MeloManisc
3
3

Al sinds eind jaren 90 is het genre electro-rock terrein aan het winnen in de muziekwereld. Voorlopers in dit genre zijn zonder twijfel de Belgen. Soulwax en Goose zetten geweldige live-sets neer en weten ook op hun platen te boeien. Het Hollandse MeloManics doet met de tweede plaat MeloManism een gooi naar het succes van onze zuiderburen en de vraag is of ze dat kan evenaren.

De heren uit Amsterdam moeten het voortaan met z’n twee├źn zien te redden. Derde bandlid Jeroen Joosten verliet in 2010 de band. Nu dus een nieuw album, dat poppy electro songs bevat. Geen diepere laag, maar gewoon simpele teksten zoals bijvoorbeeld ‘I am waiting’ in One Day. Meer is ook niet nodig want de beats doen hun werk, evenals de gitaar die hier en daar opduikt, en de synthesizers zorgen voor een jaren 80 sound.

Een lekker album, maar komt hun muziek over op plaat? Waarschijnlijk niet zo goed als live in een club. Deze mannen hebben een podium nodig, felle lichten en mensen die enthousiast dansen en springen. Op een album is dat lastig over te brengen.

Daarbij komt dat MeloManics muziek maakt die samenhangt van de invloeden. Kraftwerk, Daft Punk en vooral Goose en Soulwax. Een eigen sound is er bijna niet. Jammer, want de poppy nummers zitten goed in elkaar. Eerste nummer Likewine begint met een rustige drum, een jaren 80 synthesizer voegt zich er bij, evenals een pianoakkoordje. Het is lekker uptempo en dansbaar, maar net als de rest van de plaat, geen uitblinker in het electro-rock genre.

MeloManism is leuk, zomers, maar mist iets. MeloManics heeft zoals eerder gezegd, meer eigen sound nodig. Niet elke electro-rock act hoeft te klinken als de voorgangers. De benodigdheden zijn er, de twee heren kunnen prima overweg met de instrumenten die ze gebruiken, maar nu nog iets origineels er mee doen. Met MeloManism kijken de Amsterdammer het trucje af van de Belgen, maar geven er geen goeie, eigen draai aan.

Tracklisting MeloManism:

 1. Likewine
 2. Burning
 3. Feels Right
 4. Trust
 5. Lights Go Down
 6. One Day
 7. FCSH
 8. By Your Side
 9. Killing The Angel
 10. Paranoid
 11. Simian Sunday