Mastersystem – Dance Music
Door op 28 december 2018

Band: Mastersystem
Album_title: Dance Music
Genre: Rock, Pop
Release_date: 04/06/2018
Label: Psychical Education Recordings
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3781700
Dance Music Mastersystem
4.5
4.5

Dit had een mooi begin kunnen zijn van een nieuwe band, maar helaas liep het anders. Of zoals Editors het eerder zouden verwoorden; An End Has a Start. Een paar jaar later zou gitarist Justin Lockey zich bij deze band voegen, om de elektronisch gekozen weg weer mede om te buigen naar de gitaarsound van de eerste albums. Met de mogelijkheid om zich buiten deze stadion act nog op andere projecten te richten die kleinschaliger van opzet zijn, zoals het door bloedbroeders opgezette Mastersystem. Aan de ene kant Justin met zijn broer James Lockey, en aan de andere kant Grant en Scott Hutchison, voorheen werkzaam in het melancholische Frightened Rabbit. De keuze van Scott om uit het leven te stappen maakte Dance Music een zware plaat. Een maand na de releasedatum verdronk hij zichzelf in de zwarte rivier Forth, welke vanaf die dag van 10 mei 2018 nog donkerder zou kleuren. Eigenlijk stelde Scott zijn eindbestemming al vast bij het nummer Floating in the Forth van het Frightened Rabbit album The Midnight Organ Fight uit 2008.

Fully clothed, I’ll float away
(I’ll float away)
Down the Forth, into the sea
I’ll steer myself
Through chopping waves
As manic gulls
Scream “it’s okay”
Take your life
Give it a shake
Gather up
All your loose change
I think I’ll save suicide for another year

Het Schotse Dance Music is nooit echt goed opgepakt, ook niet postuum, en ook de rol van Justin Lockey heeft er niet aan bij gedragen dat men zich ging verdiepen in dit testament. De dramatiek die met ons gedeeld wordt vanaf Proper Home is pijnlijk en verbitterend. De uptempo harde rocksound camoufleert totaal niet de triestheid in de woorden die Scott bijna smekend aan ons openbaart. Gelijk al wordt je geraakt door de puurheid. Notes on a Life Not Quite Lived is het verslag van een abrupt afgesloten leven, een afscheidsbrief bezongen met een standvastigheid, waardoor de conclusie gesteld kan worden dat de berusting van toekomstige keuzes hier al vast staan.

Maar laten we het album verder ook los proberen te zien van dit alles, en wat dan overblijft is een mooie mix tussen de nodige postpunkfragmenten met een fundament welke zo in de jaren 90 gebouwd had kunnen worden. The Enlightenment is een eerlijke rockende track welke zo tijdens de grunge periode gemaakt had kunnen worden. Teething grijpt meer terug naar de Oosterse klanken, die voorheen door menige bandje in de jaren 80 werden toegevoegd aan het geluid, om het op een mystieke manier in te kleuren. De steeds harder pompende bas laat de energiegolven die al geproduceerd worden hun vrije gang gaan. Als de drum dan die rol over neemt, gaat het helemaal los; veel noise, maar wel juist georkestreerd. Scott weet het geheel standvastig tot een passend akkoord samen te brengen. Wat had die man een heerlijke stem om naar te luisteren.

Bij Peaks & Troughs & Graves heeft de pastorale diepgang zijn overhand, en ook hier weet de gitarist zijn instrument niet onder controle te houden. Verstijfd ervaart hij de klanken die betoverd tevoorschijn lijken te komen. Old Team gaat rustig, bijna geluidloos verder, maar ook al snel volgt de hardere sound, waar de diepgang van de teksten extra krachtig over komen. Het gehaperde noise gebeuren van Must Try Harder krijgt hulp van doffe drumslagen, en doe wat lo-fi aan. Alsof dit eigenlijk in de studio hoorde te blijven, niet klaar voor de buitenwereld. Op die afgeraffelde, nonchalante manier krijgen we A Waste of Daylight voor geschoteld; hier, alstublieft, kijk maar wat je er mee kan doen. Het enige minpuntje is de bange, onzekere, tegen het valse aan gemaakte achtergrondkoor. Totaal geen meerwaarde, want verder is hier niks mis mee. De scherpe afsluiter Bird Is Bored Of Flying doet mij naar meer verlangen, en als ik niet op de hoogte was van het vervolg van Mastersystem dan zou ik hoopvol uit kijken naar een tweede album. Helaas zal dit niet zo kunnen zijn.

Tracklisting Dance Music:

  1. Proper Home
  2. Notes on a Life Not Quite Lived
  3. The Enlightenment
  4. Teething
  5. Peaks & Troughs & Graves
  6. Old Team
  7. Must Try Harder
  8. A Waste of Daylight
  9. Bird Is Bored of Flying