Mammút – Kinder Versions
Door op 14 juli 2017

Band: Mammút
Album_title: Kinder Versions
Genre: alternative, indie, Folkrock
Release_date: 07/14/2017
Label: Bella Union
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3692009
Kinder Versions Mammút
4
4

In 2013 kreeg het IJslandse Mammút dankzij het derde album Komdu Til Mín Svarta Systir en de singles Salt en Glæður grotere naamsbekendheid. Inmiddels is de band naar een ander label (Bella Union) verhuisd en is men volledig overgegaan naar het Engels, iets wat de band internationaal gezien nog verder zal opstuwen.

Bij beluistering van Kinder Versions blijkt dat het achterlaten van het IJslands gelukkig geen afbreuk doet aan de sfeer van de muziek. Mammút klinkt anno 2017 nog steeds episch, krachtig, mysterieus en spannend. De dynamische muziek wordt nogal eens vergeleken met ‘eb en vloed’.

Met de eerste twee tracks is het direct raak: We Tried Love is een lang nummer vol wendingen, bijna een mini-symfonie, inclusief een kinderkoor. Kinder Version is nog beter: eeuwenoude folksferen, spannende geluidseffecten, unheimische flarden en noeste drums. Het is een van de beste tracks op Kinder Versions.

Op Bye Bye houdt de band het klein en klinkt Mammút, en vooral de charismatische frontvrouw Kata Mogensen, breekbaarder, minder strijdvaardig. Met Walls is er weer die intensiteit en vertwijfeling in Mogensens stem, die onherroepelijk aan Beth Gibbons van Portishead doet denken. Het moge duidelijk zijn: Mammút komt stevig binnen. Iets wat ze overigens live ook bewezen, tijdens de jubileumavond van Bella Union in Amsterdam.

Op What’s Your Secret sleept, duwt en trekt de band en bepalen (bijna) woordloze zang en vervreemdende geluiden de sfeer. De band doet er nog een schep bovenop met Pray For Air, een ritmisch sterke track met een dikke groove. De boog staat flink gespannen hier en de eruptie is even zinderend als strak. Pas bij de eerste minuten van het afsluitende Sorrow komt de band weer tot rust: intiem, begeleid door orgel en een kale beat. Maar ook hier ontwaakt weer een monster en eindigt de band groots.

Mammút is een ‘force of nature’ die op Kinder Versions imponeert met krachtige, dynamische en soms confronterende muziek. Toch blijft de band op een geheel eigen wijze vrij toegankelijk. Niets lijkt een internationale doorbraak dit jaar dan ook in de weg te staan.

Tracklisting Kinder Versions:

  1. We Tried Love
  2. Kinder Version
  3. Bye Bye
  4. The Moon Will Never Turn On Me
  5. Breathe Into Me
  6. Walls
  7. What’s Your Secret?
  8. Pray For Air
  9. Sorrow