Lust For Youth – International
Door op 21 augustus 2014

Band: Lust For Youth
Album_title: International
Release_date: 06/09/2014
Label: Sacred Bones
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3314273
International Lust For Youth
3.5
3.5

Bijzondere formatie, dit Lust For Youth, dat met International de vierde langspeler in de platenbakken heeft liggen. Spil van het vrijwel elektronische trio is Hannes Norrvide, de Zweed die tegenwoordig vanuit Kopenhagen opereert. Loke Rahbek en Malthe Fischer completeren de band, die oorspronkelijk als soloproject van Norrvide het licht zag en dat de eerste drie platen ook was.

International borduurt voort op de eerste drie albums, hoewel het geluid een stuk poppier is geworden. Cabaret Voltaire, de belangrijkste inspiratiebron voor Norrvide, is steeds minder haar stempel gaan drukken op de cd’s van Lust For Youth, dat op International bij tijd en wijle doet denken aan Depeche Mode (het geluid van begin jaren 80), Yazoo en New Order. Albumopener Epoetin Alfa (medicijn dat de aanmaak van rode bloedcellen stimuleert) had zo op een van de latere albums van de band rond Bernard Sumner kunnen staan. Een mooie, donkere dancetrack met een bepaalde hitpotentie. Dat geldt voor meer nummers op International, zoals het wat rebelse Illume, met hoog meezinggehalte. Doet het ook vast goed in Engeland, daar Carter The Unstoppable Sex Machine bovendien de kop opsteekt.

Meest aanstekelijke nummer is New Boys, dat dermate sterk de eighties ademt, dat je zou zweren dat het in dat tijdperk al geschreven is. De titeltrack, die leunt op een licht industrial technobeat, doet sterk denken aan Pet Shop Boys. Het is sowieso een opvallende track, omdat er niet wordt gezongen, maar gebruikgemaakt wordt van diverse radiofragmenten. Mysterieus en opzwepend tegelijk. Ook Armida, waarop de vrij onbekende Deense elektropopzangeres Soho Rezanejad de zangpartijen voor haar rekening neemt, is niet ver verwijderd van Pet Shop Boys.

Een andere vreemde eend in de bijt is het door een zekere Daniela Luciani niet gezongen, maar gesproken Lungomare, dat, ondanks de Italiaanse tekst, een wonderlijk Frans jarenzeventiggevoel oproept. Een fraai, detonerend stuk, binnen het muzikale spectrum van Lust For Youth.

International is een album dat zich bevindt in het schemergebied tussen pop en indie en dat uitdagend blijft. Ook na meerdere draaibeurten.

Tracklisting International:

  1. Epoetin Alfa
  2. Illume
  3. Ultras
  4. New Boys
  5. Lungomare
  6. Armida
  7. After Touch
  8. Basorexia
  9. Running
  10. International