Lunatic Soul – Walking On A Flashlight Beam
Door op 23 oktober 2014

Band: Lunatic Soul
Album_title: Walking On A Flashlight Beam
Release_date: 10/13/2014
Label: Kscope
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3347884
Walking On A Flashlight Beam Lunatic Soul
4
4

Lunatic Soul is het soloproject van Mariusz Duda, de zanger en bassist die progliefhebbers kennen van de Poolse band Riverside. Na de albums Lunatic Soul I en Lunatic Soul II, die je min of meer kunt beschouwen als een tweeluik, kwam in 2011 het album Impressions uit. Dat was niet echt een op zichzelf staande plaat, maar vormde meer een verzameling van de overgebleven (instrumentale) stukken uit de muzikale periode van de eerste twee albums.

Het nieuwste album Walking On A Flashlight Beam is officieel dus het vierde album van het eenmansproject van de nooit stilzittende Poolse muzikant, maar je zou kunnen zeggen dat het in feite eigenlijk deel twee is van de persoonlijke muzikale zoektocht van Duda, waarmee hij zijn grote muzikale honger probeert te stillen, de elektrische gitaren zoveel mogelijk in de hoek laat staan en zijn liefde voor de elektronische muziek omarmt.

Het is natuurlijk niet zo vreemd dat de baspartijen een behoorlijke stempel op een aantal van de composities drukken. Dit is bijvoorbeeld goed te horen in het nummer Gutter, wat mij betreft een van de beste nummers van het album. Er is op dit nieuwste werk ook ruimte voor wat experimentele, ambient-achtige bijdragen (Stars Sellotaped), die hij in Riverside niet kwijt kan. Walking On A Flashlight Beam bevat echter ook tracks die op een Riverside-album niet zouden misstaan (Treehouse) en waarin je de invloed van bands als Porcupine Tree duidelijk terug kunt horen.

Wederom bewijst Mariusz Duda met dit album een uitstekende songwriter te zijn met een geheel eigen stijl en klankidioom. In vele opzichten sluit Walking On A Flashlight Beam goed aan op de eerdere albums, maar toch lijkt er iets te zijn veranderd. Dit nieuwe werk bevat meer op zichzelf staande nummers die afzonderlijk van elkaar zijn te beluisteren, waar de eerdere platen meer sfeerbeelden bevatten. Ze klinken rijper en volwassener en hebben een duidelijkere structuur.

Duda is een muzikale creatieveling die leeft voor de muziek. In Riverside kan hij veel van zijn inspiratie kwijt, maar we zijn blij dat hij ervoor gekozen heeft zijn andere muzikale interesses en ideeën te spuien middels Lunatic Soul. Mariusz Duda: “These are very dark and intense compositions but very melodious too. I think it’s one of the best things I’ve ever written, if not the best one”.

Tracklisting:

  1. Shutting Out The Sun
  2. Cold
  3. Gutter
  4. Stars Sellotaped
  5. The Fear Within
  6. Treehouse
  7. Pygmalion’s ladder
  8. Sky Drawn In Crayon
  9. Walking On A Flashlight Beam