Lowly – Heba
Door op 12 februari 2017

Band: Lowly
Album_title: Heba
Genre: Alternative
Release_date: 02/10/2017
Label: Bella Union
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3609186
Heba Lowly
4
4

Het Deense vijftal Lowly heeft met hun derde release Heba een luisterervaring met filmische allure gerealiseerd; zuivere, delicate zang in een episch muzikaal panorama. Ook live heeft de band de afgelopen tijd flink indruk gemaakt, met als beloning optredens in Frankrijk, Nederland, Engeland en Duitsland dit voorjaar.

Op Still Life, met zijn spaarzame drums en koele keyboardklanken horen we spoken word samples, de eerlijke, pure zang van Nanna Schannong en Soffie Viemose en de even spookachtige als betoverende inbreng van sopraan Anna Maria Wierød. Ook Look At The Sun zit vol geluidsmagie met zijn ‘vloeibare’ bas, eigenzinnige ritmes en prikkelende ambient/techno-coda. Lowly’s muziek is boven alles sensueel. Soms ontroerend en kwetsbaar, dan weer krachtig en episch, zoals Mornings, met zijn echo’s van ‘eighties big music’. Het zijn echter de drukke, fijnmazige drumpatronen die de muziek aan de grond houden.

Stubborn zet een kristalheldere zanglijn tegenover meeslepende instrumentale passages; robuuste zweefpop met singlepotentie is het resultaat. De band koos echter voor andere singles: Deer Eyes, een track die minder toegankelijk maar wel interessanter is, vooral dankzij de voorzichtige electro/dance-invloeden, rusteloze baspatronen en indringende teksten: Loose the hair / It’s all something to reflect on / Loose your kids / They no longer need to depend on you / Have you ever felt so lonely / That you could map it on your body? De andere single, Word, is eveneens een serieuze song en handelt over de aard van het hedendaagse debat rondom humanitaire crises, een debat dat ontsierd wordt door vooringenomenheid en misplaatste superioriteitsgevoelens.

Lowly maakt zinnenprikkelende muziek die zich niet gemakkelijk in genres laat duiden. Het is dan ook beter om gewoon de zuiverende werking van de songs op Heba zelf te ondergaan. Bijvoorbeeld via een ruim uitgesponnen track als No Hands: na een onontkoombaar dromerig begin volgt pas na drie minuten het refrein. Een verre sax en een niet aflatend morse-geluid geven deze song zijn bijzondere signatuur. Het is een van de tracks waarmee Lowly zich definitief op de kaart zet deze winter. De Europese tour van de komende lente zal deze talentvolle band verder omhoog stuwen.

Lowly speelt op zaterdag 1 april in Paradiso.

Tracklisting Heba:

 1. Still Life
 2. Deer Eyes
 3. Look At The Sun
 4. Mornings
 5. Cait #2
 6. Prepare The Lake
 7. Stubborn
 8. Pommerate
 9. No Hands
 10. Word
 11. Not So Great After All

Written in Music Nieuwsbrief