Lower – Seek Warmer Climes
Door op 18 juni 2014

Band: Lower
Album_title: Seek Warmer Climes
Genre: Alternative
Release_date: 06/17/2014
Label: Matador
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3321450
Seek Warmer Climes Lower
4
4

Dat het Deense Lower een spannende nieuwe band is weten we sinds vorig jaar hun eerste, 4 tracks tellende, EP Walking On Heads uitkwam. Hun officiële debuut Seek Warmer Climes bevestigt hun klasse.

Waar hun eerste EP een vurige, nog geen 9 minuten durende, donkere punkexplosie was laat de band op Seek Warmer Climes een rijker geschakeerd geluid horen. Een sound vol energie en angst die de erg toepasselijke naam downerpunk heeft meegekregen. Net als hun vrienden van Iceage en VÅR maakt Lower songs die diep emotioneel zijn en recht in je hoofd en hart belanden. De dissonante en tegelijk weldadige gitaren en de energieke dan weer emotionele zang van frontman Adrian Toubro hakken er flink in. Toubro weet het zelf het mooist te zeggen: ‘Every song on the record deals in some way with personal development, be it emotional or cosmetic. How to act in different social contexts, and to acclimatize oneself into a given situation without losing face’.

Seek Warmer Climes is een krachtig debuutalbum geworden. Een album wat een perfecte mix van postpunk en noiserock is en met de krachtige teksten van Toubro de songs een diepe emotionele lading meegeeft. Teksten ook die prikkelen en steken en je flink op het verkeerde been zetten. Zoals in Lost Weight/Perfect Skin , de eerste single van het album: ‘Lost weight, perfect skin/Will bring the torment to an end/Put the smile back on my lips’. Toubro grossiert op Seek Warmer Climes in dat soort opvallende teksten. Zoals ook in Arrows: ‘Put straight the things that make you shy away/return to these shores honest and headstrong, ’cause fancy disguises deceive no one’. De rest van de band vult de songs geweldig in met diep ingezette bassen, donker roffelende drums en dat heerlijk dissonante, aan een jonge Sonic Youth refererende, gitaargeluid.

Songs als Lost Weight/Perfect Skin, het geweldige, door een cello begeleide Expanding Horizons (Dar es Salaam), het overweldigende Craver, Soft Option of Tradition maken gelijk geweldige indruk. Met de grote live reputatie van de band en een grote tour dit najaar in het voorprogramma van Fucked Up! zullen de rest van de songs al net zo gaan beklijven.

Tracklisting Seek Warmer Climes:

  1. Another Life
  2. Daft Persuasion
  3. Lost Weight, Perfect Skin
  4. Unkempt and Uncaring
  5. Expanding Horizons (Dar Es Salaam)
  6. Bastard Tactics
  7. Soft Option
  8. Craver
  9. Tradition
  10. Arrows