Lionlimb – Tape Recorder
Door op 05 maart 2018

Band: Lionlimb
Album_title: Tape Recorder
Genre: Alternative
Release_date: 02/23/2018
Label: Bayonet Records
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3754848
Tape Recorder Lionlimb
4.5
4.5

Bijzonder geval, dit Lionlimb. Het duo Stewart Bronaugh en Joshua Jaeger, beiden eerder te horen bij songschrijfster en vocaliste Angel Olsen, brengt na het inmiddels twee jaar oude debuut Shoo de langverwachte opvolger Tape Recorder uit.

Het materiaal op Tape Recorder kwam tot stand in een kleine kelder annex repetitieruimte in een universiteitscampus. Songschrijver/componist Bronaugh, die inmiddels niet langer deel meer uitmaakt van Olsens’ liveband en zich liever stortte op Lionlimb, ging daarbij tewerk net zoals hij dat voor het debuut Shoo deed. Al gauw bleek er een groot gebrek aan input met betrekking tot de ruwe demo’s en rauwe opnames die hij als solomuzikant schreef. Vandaar ook zijn lange zoektocht die hem onder meer bij bij Jaeger en een resem gastmuzikanten bracht.

Onder het goedkeurend oor van producers Josh Hahn en Robin Eaton en ondersteund door drummer Jaeger, bassist Jonathan Sumner, basklarinettist Maximillian Zooi en enkele strijkers (viool, cello) nam Bronaugh het ruwe, maar langzamerhand bijgewerkte materiaal tijdens een kort verblijf in de New Yorkse Relic Room live op. Dat betekent meteen ook dat deze livetakes niet volledig gevrijwaard zijn van foutjes, maar net dat maakt immers de charme van dit mooie, vaak weemoedige album uit dat weliswaar soms claustrofobisch aanvoelt.

De weerbarstige en ongrijpbare songs hebben elk een heel eigen koppige persoonlijkheid en dit album (of zeggen we dan toch ‘EP’?) lijkt vrijwel elke zin voor catchy pophooks of commerciële verwachtingen gewoon te negeren dan wel te onderdrukken. Onder meer om die redenen springt dit album er ook echt tussenuit. Hoor hoe de melancholie al van bij het door huiveringwekkend mooie strijkers opgetuigde Clover zich manifesteert, ook al verkent de groep rond spil Bronaugh, die alle songs pende, wel degelijk verschillende zijwegen binnen een en dezelfde compositie. Dit door spontaneïteit gekenmerkte Tape Recorder lijkt overigens eerder een artistiek statement te maken dan te buigen voor commerciële logica. Dat merk je ook tijdens Star Mangled dat net als de fraaie, bijzonder knap openbloeiende titeltrack vertrekt vanuit een pakkende pianolijn en licht jazzy toetsen alvorens te transformeren naar iets dat pakweg Mark Hollis (Talk Talk) heel erg zou bevallen.

Lionlimb brengt hier composities die een knap, gevarieerd maar evenzeer handmatig bij elkaar gebricoleerd geheel vormen. Je hoort zeer duidelijk dat Bronaugh een man is met smaak en vooral de intentie heeft de luisteraar achteloos bij het nekvel te pakken. Bijna alsof hij stelt: hier zijn een handvol liedjes waar ik lange tijd aan gewerkt heb en waar ik naar beste vermogen eruit gehaald heb wat er naar mijn aanvoelen uit te halen was. Punt uit, aan de lijn.

Wat opvalt is ook de enorm grote vrijheid die Bronaugh zichzelf gunt. Zo is er geen overheersende sfeer en gaan alle songs zoals vooruitgeschoven ‘single’ Maria (opgehangen aan de brutaal vermoorde Maria Goretti) een behoorlijk eigenzinnige richting uit. Bijzonder is eveneens dat in die korte tijdsspanne er zes songs zonder opvallende pophooks of memorabele refreinen doorkomen. Elke compositie is daarom ook een meer dan bijzonder avontuur, onderdeel van een meer gelaagd geheel.

Meer zelfs: in de songs van Bronaugh lijken er volop allerhande mutaties en transformaties plaats te vinden. Dat heeft ook te maken met de smaakvolle en uiterst gedoseerde arrangementen met onder meer strijkers, piano, en (bas)klarinet. Net dat maakt de grote sterkte van het blijvend fascinerende Tape Recorder uit: een korte, gebalde plaat die in zes songs of een halfuurtje muziek een heel krachtig punt maakt. Dat lijkt bij aanvang wat karig, maar bij herhaalde luisterbeurten valt op dat de songs echt een degelijk gestructureerd en uiterst consistent geheel vormen. Of ook wel: een klein meesterwerk(je) voor wie er écht oren naar heeft.

Tracklisting Tape Recorder:

  1. Clover
  2. Maria
  3. Star Mangled
  4. Tape Recorder
  5. Swallow’s Song
  6. Velvet