Les Claypool’s Duo De Twang – Four Foot Shack
Door op 03 februari 2014

Band: Les Claypool's Duo De Twang
Album_title: Four Foot Shack
Genre: Roots, Alternative
Release_date: 02/03/2014
Label: ATO
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3272058
Four Foot Shack Les Claypool's Duo De Twang
4
4

Wie bekend is met het baswerk van Les Claypool, herkent zijn stijl meteen. Zijn gebruik van verschillende speeltechnieken door elkaar zorgt voor een zeer eigen stijl, of hij die nu toepast in zijn funkmetalband Primus of bij een gastbijdrage op een Tom Waits album, dat maakt niet uit. Zijn zij- en soloprojecten wisselen zo vaak van naam, dat het amper bij te houden is. Met de naamsverandering verandert ook de muzikale stijl altijd een beetje. Dit keer is het veel meer dan een beetje.

Hoewel Les wel vaker rootsy- en southern invloeden in zijn muziek verwerkte, ook bij Primus, maakte hij nog nooit een echt doorstampend countryblues album. “Daar moet maar verandering in komen” moet hij gedacht hebben. Met zijn goede vriend en gitarist Bryan Kehoe dook hij de studio in en stampte dit stampende Four Foot Shack in elkaar. Dat stampen mag letterlijk worden genomen, want met enkel bas, gitaar, tamboerijn, vreemde vocalen en voetgestamp is het een plaat geworden waarbij er na elk nummer weer een nieuw gat in de vloer ontstaat van de aanvankelijk nietsvermoedende luisteraar. Stamp, stamp stamp, gaat het ritme vrijwel constant, tot het weer tijd is voor het volgende nummer. De verveling dreigt soms toe te slaan. Deze wordt echter vermeden door de altijd aanwezige funk van Les zijn basgitaar en een grote dosis gekte en humor in de tracks.

De tracks zijn een mix van eigen nummers en covers van Primus, -traditionals en -lukraak gekozen hits. Het Bee Gees nummer Stayin’ Alive krijgt zo’n make-over dat je spontaan zin krijgt om met je lasso achter koeien aan te rennen met een vette grijns op je gezicht en onderwijl schreeuwend ‘Hee-Haaaaaaaw’. Ook Man in the Box van Alice In Chains moet er aan geloven. Nu had dit nummer altijd al een southern tintje, maar de donkere toon wordt hier vervangen door een dansbaar deuntje en overdreven geknauwde vocalen. Nu zijn Alice In Chains fans nogal fanatiek, dus boze reacties van fans zijn te verwachten. “Hoe haalt Les Claypool het in zijn hoofd om zo’n prachtig nummer om zeep te helpen”.

Ook al zit de plaat muziektechnisch zeer goed in elkaar, een vreemd- en flauw gevoel voor humor is min of meer een vereiste om ten volle van deze plaat te kunnen genieten. De vocalen van Les zijn erg over-the-top en de algehele toon van de plaat is alles behalve serieus. Als je liever niet je favoriete Primus nummers en pophits omgetoverd ziet worden tot dansbare country- en blues-stampers, is dit geen plaat voor jou. Als je dat geen probleem vindt dan ga je aan dit album nog veel plezier beleven.

Tracklisting Four Foot Shack:
1. Four Foot Shack (Les Claypool)
2. Wynona’s Big Brown Beaver (Primus)
3. Amos Moses (Jerry Reed)
4. Red State Girl (Les Claypool)
5. The Bridge Came Tumblin’ Down (Stompin’ Tom Connors)
6. Boonville Stomp (Les Claypool)
7. Stayin’ Alive (Bee Gees)
8. Rumble of the Diesel (Les Claypool)
9. Pipe Line (The Chantays)
10. Buzzards of Greenhill (Les Claypool’s Fearless Flying Frog Brigade)
11. Hendershot (Les Claypool’s Fearless Flying Frog Brigade)
12. Man in the Box (Alice in Chains)
13. D’s Diner (Les Claypool’s Fearless Flying Frog Brigade)
14. Battle of New Orleans (Johnny Horton)
15. Jerry Was a Race Car Driver (Primus)