Last Poets – Understand What Black Is
Door op 10 september 2018

Band: Last Poets
Album_title: Understand What Black Is
Genre: Alternative, world
Release_date: 05/18/2018
Label: Studio Rockers
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3801590
Understand What Black Is Last Poets
4.5
4.5

The Last Poets laten op Understand What Black Is horen dat ze nog steeds iets te zeggen hebben. De stoere bende uit Harlem boetseert uit reggae, rock en hip-hop een bijzonder goed in het oor liggende sound die al jarenlang meer dan overtuigt.

Zoals de albumtitel al inzichtelijk maakt, is er helemaal niets van hun strijdvaardigheid verloren gegaan. Dat vind je ook terug in de gebezigde, militante taal, in de boodschap van sociaal bewustzijn waarvan heel dit album doordrongen is. Zo voelen Jalal Mnsur Nuriddin (aka Lightnin Rod), Abiodun Oyewole en Umar Bin Hassan zich gesterkt door de huidige context, met onder meer de Black Lives Matter beweging die zich ook op muzikaal vlak laat voelen (met o.a. Kendrick ‘The Blacker The Berry’ Lamar). Echter: ook The Last Poets laten zich niet onbetuigd als het gaat om het doen weerklinken van een proteststem en doen hun stevige duit in het Black Lives Matter zakje. Kenmerkend is hun oprechtheid, het heerlijk inspirerende vuur van de lyriek, het woord. Muzikaal is het vooral hoogst aanstekelijke, rootsy reggae, met hints naar Bob Marley als Lee Scratch Perry, dat de klok slaat, met onder meer blazers, drums en fluiten.

Understand What Black Is getuigt van de ontstellende grote kracht en impact die tekst nog steeds kan hebben. Het fundament is de rijke, vurige woordenstroom die nog steeds intact is. Ooit stonden The Last Poets aan de eigenste wieg van hip-hop, een liefde die, duidelijk merkbaar, nooit verdwenen is. Krachtige teksten vol sociaal bewustzijn, bol staand van vurig activisme en militant protest tegen de heersende krachten. Strip de muziek weg op deze plaat en de teksten blijven zelfs dan nog fier overeind staan.

Wat je op Understand What Black Is ook hoort is de stem van vriendschap. Evenals de lokroep om de door het leven opgedane wijsheid om te zetten in een stem die helemaal niet gesmoord of onderdrukt kan worden. The Last Poets drukken uit wat in hun onderbuik leeft, hun vrije gedachten over de wereld en hoe die evolueert, in zowel goede als slechte zin. Uiteraard gaat het dan om thema’s als het nog steeds aanwezige racisme (vandaar ook loud & clear : Understand What Black Is), maar evengoed duiken thema’s als overheidscontrole en wapenwetgeving op (How Many Bullets: “you tried to blow my brains up with bigotry”). Niet toevallig, want elk groepslid heeft zo zijn eigen verhaal, zeker als het aankomt op ervaringen met overheidsdiensten (aka Het Systeem).

Ook de actualiteit grijpt klaar en duidelijk in: zo betuigt de groep eer aan Prince, meer bepaald tijdens North East West South, een verwijzing naar het ‘N.E.W.S.’ – album van de purperen One. Tezelfdertijd horen we in ‘Understand What Black Is’ een uiterst gevarieerde, maar zalig zomerse soundtrack bij schrijvers als Trevor Noah, Teju Cole en Ta-Nehisi Coates die allen een gelijkaardige boodschap brengen. In termen van muziek hoor je een artistieke en spirituele verwantschap met andere bands waaronder soulrocker Michael Franti en zijn Disposable Heroes of Hiphoprisy, maar ook met artiesten als Lee Scratch Perry, Bob Marley of bands als The Heliocentrics.

Understand What Black Is is een om diverse redenen memorabel en, zeker in Trumptijden, erg actueel album. Twintig jaar deed de groep erover, maar het resultaat mag er meer dan zijn, dankzij een glorieuze mix van reggae, jazz en urban beat poetry. Of zoals ze het zelf formuleren: “black is the essence, sealed with a kiss”. Een meesterwerk dat rijp is om door een bredere gemeenschap van muziekliefhebbers omarmd te worden. Zo bracht de groep ook enkele remixen uit, zodat ook dj’s en liefhebbers van vinyl kunnen genieten van ‘Understand What Black Is’.

Tracklisting Understand What Black Is:

 1. Understand What Black Is
 2. North East West South
 3. How Many Bullets
 4. She Is
 5. What I Want To See
 6. Certain Images
 7. The Bridge
 8. We Must Be Sacred
 9. Rain Of Terror
 10. The Music
 11. The Last Poets – Understand What Black Is – The Remixes (4/5)
 12. Understand What Black Is (Dego & Kaidi Remix)
 13. Understand What Black Is (Dego & Kaidi Instrumental Remix)
 14. Understand What Black Is (Dego & Kaidi Downtempo Mix)
 15. Understand What Black Is (Mala Remix)
 16. Understand What Black Is (Mala Instrumental Remix)
 17. Understand What Black Is (Radio Edit)