×

Recensie

Alternative

17 oktober 2018

Kristin Hersh

Possible Dust Clouds

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Fire Records

Possible Dust Clouds Kristin Hersh Alternative 4 Kristin Hersh – Possible Dust Clouds Written in Music https://writteninmusic.com

Kristin Hersh verliet ruim tien jaar geleden haar vaste thuisbasis, het kwaliteitslabel 4AD. Het ziet ernaar uit dat ze na enkele omzwervingen weer een passende stal heeft gevonden bij Fire Records. Met haar tiende solo-album maakt ze daar in ieder geval een sterke start.

Possible Dust Clouds is vertrouwd maar toch anders. Een plaat met de impact van een indringende live-show. De op zich niet al te aparte muziek is vreemd genoeg verpakt om toch te verrassen en – zoals Hersh al zei – ‘je twee keer te laten kijken’. Hersh gebruikte zelf de term ‘dark sunshine’ om het tweeslachtige karakter van de songs te omschrijven. Met hulp van vrienden, uitgesmeerd over een lange periode, maakte ze ‘nice party noise, a goofy sociopath’.

De robuuste grooves van Lax trappen de deur open. Grofkorrelig, met bas, drums en gitaar die allemaal lekker de ruimte krijgen. Prima opener. Ook No Shade In Shadow, traag pompend, mag er wezen. Wat al begon op te vallen wordt op het semi-akoestische Halfway Home duidelijk: er zit een aardige rasp op Hersh’ stem en dit geeft de muziek een confronterende, soms zelfs wat ongemakkelijke sfeer mee. Missie geslaagd dus, zou je zeggen. De hi-hats in Halfway Home doorklieven het muzikale landschap op fijne wijze.

Hersh heeft natuurlijk al meer dan 35 jaar ervaring als eigenzinnig muzikante en dat hoor je terug in de spannende arrangementen. De weerbarstige songs op Possible Dust Clouds blijken bij nadere beluistering toch wel goed in elkaar te zitten en worden muzikaal en vocaal, zoals gezegd, bijzonder prikkelend aangekleed. De spannende opbouw van Fox Point, de bezwerende bluesy sferen van Lethe, de overrompeling van Loudmouth en de rafelige grooves van Breathe In; het draagt allemaal bij aan een dwingend geluid. Aan het einde trekt Hersh, begeleid door akoestische gitaar, Lady Godiva naar hedendaags Californië. Het is het relatief ingetogen slot van een uitdagende plaat. Minder fraai klinkend dan Hersh’ bekendere werk van midden jaren negentig (solo en met Throwing Muses) maar des te interessanter.



  1. Lax
  2. No Shade In Shadow
  3. Halfway Home
  4. Fox Point
  5. Lethe
  6. Loudmouth
  7. Gin
  8. Tulum
  9. Breathe In
  10. Lady Godiva