Knars – From The Madhouse
Door op 04 oktober 2018

Band: Knars
Album_title: From The Madhouse
Genre: Alternative
Release_date: 5/10/2018
Label: Concerto Records
Rating: Vier sterren (4)
From The Madhouse Knars
4
4

Zanger/componist/tekstschrijver en producer Martijn Holtslag heeft de naam van zijn band Knarsetand veranderd in Knars. Met het album From The Madhouse brengt de 7-koppige band een rauwe mix van garagepunk, breakbeat, electronica en cumbia. Knars brengt met From The Madhouse een energieke nieuwe sound de Nederlandse muziekscene binnen.

Met soms psychedelische breakbeats, heavy lyrics, blazers met een latin touch en een punky energie die ook live prima tot zijn recht komt ondervond ik tijdens hun optreden op de 3 Oktoberfeesten in Dranklokaal de WW in Leiden. Er werd soms flink gepogood en daar lenen de songs van Knars zich ook voor! Martijn wisselt een rap-achtige manier van zingen af met lyrische rustige bijna poëtische gedeeltes. Maar hij haalt ook uit zoals in Fuckup. Can’t Get Hold Of Myself begint relaxed maar barst al vrij snel los in een pittige song. ‘I am a lost soul’, ‘I am an egotripping maniac’ zingt Martijn. Het klinkt rauw maar tegelijkertijd strak en dat geldt voor alle 13 songs van dit album.

In Dragging Me Deeper is de drumgroove te gek. De blazers geven het geheel een lichtere toon mee en dan is er ineens zo’n mystieke soundscape. Je zou kunnen spreken van een eigenzinnige mix van hardcore en latin. She Twisted begint als punky hiphop met elektronische effecten. Knars creëert hier een hele nieuwe sound. Delirious is wat rustiger dan de vorige tracks maar Get Out Of My Head wordt gekenmerkt door heavy beats en lyrics. ‘I stay addicted till I’m dead’ zingt Martijn. No Tengo Dinero komt in de buurt van Jungle By Night maar dan rauwer; en roept ook associaties op met Manu Chao. Deze track zou in een heftige filmscene gebruikt kunnen worden.

Het door Koko Kelly gezongen en geschreven Psycho Let’s Go is zeer catchy. Hier vallen ook de agressieve synths op. Blood On My Mind is al een donkere titel en dat geldt ook voor de muziek. En dan zijn er nog Push It To The Limit en I’m Not Gonna Get Out waarin Isaac McCluskey zingt: ‘It’a madhouse in this place and I’m not gonna get out’. Door de prima dance groove kun je bij wijze van spreken door het gekkenhuis van het leven heen dansen en er misschien wel uitkomen. Op de achterkant van het album zijn de woorden ‘Ongewoon onbegrensd’ te lezen en dat is de muziek op dit album zeker.

Tracklisting From The Madhouse:

 1. Bad Trip
 2. Fuckup
 3. Can’t Get Hold Of Myself (met Isaac McCluskey)
 4. Dragging Me Deeper
 5. She Twisted
 6. Delirious
 7. Get Out Of My Head
 8. Numb It Down
 9. No Tengo Dinero
 10. Psycho Let’s Go (met Koko Kelly)
 11. Blood On My Mind
 12. Push It To The Limit
 13. I’m Not Gonna Get Out